Det är inga hårdkokta nyheter som levereras från Malmberget, men visst är det eggande med fågelungar som kan kläckas med tre månader av vinter kvar. Det tycker Johanna Berglund och sambon Jonatan Auoja, som fick oväntat besök i slutet av förra veckan.
– Jag hörde ett väldans liv så jag gick och kollade på balkongen och såg att det var ett duvpar där. Vi tänkte 'åh, nej hoppas de inte bajsar ner hela balkongen'. Min sambo ville först få bort dem, men på lördagen såg jag att de hade lagt ett ägg i krukan, på de gamla blommorna. Så där får man för att man inte rensar bort sommarblommorna, säger Johanna Berggren.
Först var det ett ägg, men nu ska fågelungen få ett syskon.
– Honan ruvar på äggen mest hela tiden medan hanen brukar sitta på en högre kruka och även på fönsterblecket, så jag antar att han vakar så att det inte kommer inkräktare. Det är ganska mysigt att ha dem där, säger Johanna Berggren och berättar att de brukar se duvpappans siluett genom tv-rumsfönstret på kvällarna.
Johanna Berggren är förvånad att häckningen sker redan nu och inte till våren.
– När det första ägget las så var det faktiskt minus 9 grader. Men i vanliga fall hade det kunnat vara minus 30 så här års, säger hon.
Frågan är hur vanligt det är med häckande fåglar mitt i vintern. Fågelexperten Andreas Livbom i Norrbottens ornitologiska förening har hört om fenomenet tidigare, men han säger att det är mer normalt i södra Sverige.
– Duvor kan häcka när som helst så det är inte helt ovanligt att de häckar så här mitt i vintern, men i vanliga fall gör de det senare. Förmodligen bidrar den milda vintern.
Med klimatförändringar och högre medeltemperaturer kan häckande duvor alltså bli en allt vanligare syn i Norrbotten även under vinterhalvåret.
Hur klarar sig fågelungarna om det kommer en längre period av betydligt kallare väder?
– Det beror alldeles på var de häckar och vad de har för tillgång till föda i närheten av boet. Om det är stadsduvor borde det gå bra så vida det inte kommer en kraftig köldknäpp just efter att de har kläckts. Men de kan nog klara sig ändå, säger ornitologen Andreas Livbom.
Nu håller Johanna Berggren tummarna för att duvorna snart får uppleva babylycka ute på balkongen.
– Det blir spännande att se om det blir några ungar, säger hon.