Efter dammet och ångan från gropen konstaterades att människor och samhälle klarat sig.
Ingen kom till skada. LKAB:s koll med gruvfolket gav ett OK.
Kommunen hade folk ute.
- Det blev ingen big bang. Det är rökkondens som kommer ut ur hålet och det har avtagit sista timmen. Man kan se en rökplym, det är ju fuktigare där nere. Och litet damm. Det är hittills odramatiskt, vi frågade boende, de hade knappt märkt det. Vi har inga rapporter om att något i infrastrukturen är skadat, inget om brustna vattenledningar och övrigt, rapporterade miljöchefen Sture Sundquist på morgonen.
En orsak uppges vara att taket av berg som dråsade ner hade begränsat format.
- Senast uppmätt var tjockleken 43 meter och senare har det blivit tunnare. Om det är tunnare blir effekten mindre, sade Kjell Harnesk, sektionschef för operativ bergmekanik.
Uppblockningen, som Fabiantakets kollaps kallas, har föregåtts av förhöjd seismisk aktivitet senaste dagarna. Raset kom precis vid kanten mot Kaptensgropen, vilket enligt LKAB var vad som förväntades.
Mätdata används för att bättre fastställa skeende och konsekvenser. Flygningar på förmiddagen utfördes av LKAB för att dokumentera följderna.
Bergtaket rasade in som följd av det hål, Fabianhålrummet, som finns efter gruvbrytning. Taket har i åratal förväntats rasa in. När så skedde var klockan drygt sex i går morse.
Öppningen var på förmiddagen 60 meter i diameter.
- Jag sov och förstod inte vad som hänt förrän jag åkte till jobbet och såg damm och en helikopter uppe. Värre var det i helgen, då gungade huset till. En granne upplevde samma sak. Det har hållit på med småras hela tiden. Man blir van. Det är en tråkig utveckling här men de måste få bryta, det är bara köra på, sade Tony Nilsson, som bor vid Österlångvägen, Malmsta.
Han och partnern Marie Bergman har likväl funderingar på hur länge de kan bo kvar.
- Vi trivs fast det är ingen idé att satsa på huset. Vi vill vara kvar så länge det går. Man känner av sättningar flera gånger i veckan, sade Marie Bergman och redogjorde också för hur avskuret delar av samhället är på väg att bli.