Med två timmars mellanrum inträffade de två skalven i östra Malmberget. Det första hade en magnitud på 1,27 och det andra 2,0 på lokala skalan.
– Det är rejäla skalv. Det är inte det största. Det händer några gånger per år, säger Anders Lindberg som är presschef på LKAB.
Maria Olofsson, som bor i Malmsta, var hemma när båda skalven inträffade.
– Det sista skalvet vid 16.30-tiden, då var jag ute på gården och skulle precis sätta hundarna i bilen. De blev skiträdda, hela marken bara rörde sig. Det var som att du lättade, som att nåt stötte underifrån. Jag vet inte hur jag ska förklara det, säger Maria Olofsson och fortsätter:
– Våra hundar har den senaste tiden blivit jätterädda, så jag tar med dem överallt. Jag kan inte lämna de ensamma hemma.
Maria Olofsson berättar att hon ofta har svårt att sova på dagen när hon har jobbat natt. Hon säger att det har trillat ner tavlor hos grannar efter skalven.
– Hade jag varit inomhus hade jag nog tänkt att det kanske hade varit det kraftigaste skalvet vi har fått.
Hur känns att det är så här?
– Det känns för jäkligt att vi ska behöva bo så här och vara rädda.
De som bor kvar på Malmsta har från början inte omfattats av miljövillkoret för gruvan och kan inte bli ersätta med ett nytt hus eller få 125 procent av marknadsvärdet. Nu står de mitt i ett ingenmansland där LKAB ser området som ett utvecklingsområde och kommunen det som ett avvecklingsområde.
– Nu är det dags för oss att bli erbjudna nya hus. Skalven kommer ju inte att bli mindre och färre. Gatorna ser ju för jäkliga ut här.
Anders Lindberg säger att LKAB jobbar med planering av sprängningarna för att förhindra att det blir skalv.
– Vi gör väldigt mycket för att försöka komma till rätta med det här. Vi vet att boende i östra är frustrerade och upplever att det är störande. Vi försöker förklara vad vi gör.
Vad säger du till Maria som säger att hon är rädd för att bo på Malmsta?
– Det är jättetråkigt att höra det. Att det blir påverkan från en gruva till en viss gräns, så blir det när man bor på en gruvort. Sen vet vi att många av de som bor i östra Malmberget inte är nöjda med boendesituationen över huvud taget. Då blir det inte bättre av skakningarna.
Dödläget mellan LKAB och kommunen har pågått länge.
– Vi vill inte att det ska vara så här. Vi sitter i löpande diskussioner med kommunen för att lösa det här.