Efter långa kampen – nu måste hon lämna Malmberget

För Ann-Helené Fransson slår mardrömmen in. Hon tvingas efter en lång kamp lämna sitt hem i Malmberget för en ny bostad på Repisvaara. "Det är en tvångsförflyttning till en plats jag inte vill bo på", säger hon.

Ann-Helené spanar ut över sitt bostadsområde i västra Malmberget, en plats hon kommer sakna.

Ann-Helené spanar ut över sitt bostadsområde i västra Malmberget, en plats hon kommer sakna.

Foto: Karin Kuoljok Rimpi

Malmberget2023-03-06 06:00

Ann-Helené Fransson är en av få som bor kvar i Malmberget Västra – men inte länge till. Hennes hus ska rivas. Marken det står på kommer snart befinna sig innanför LKAB:s gruvområde och nu står det klart att hon måste flytta till Repisvaara, en plats hon länge kämpat för att slippa bo på.

– Det är en tvångsförflyttning till en plats jag inte vill bo på. Jag hade aldrig flyttat härifrån om jag inte var tvungen. Och absolut inte till Repisvaara. Redan från start har jag sagt till LKAB att jag inte vill dit. Nu måste jag det. Det känns förjävligt.

När 54-årige Ann-Helené Fransson köpte sitt hus i "bäckenområdet" på början av 2000-talet var tanken aldrig att området skulle rivas. Tvärtom såg hon framemot att bli gammal på den gård hon älskar. Nära till skog, skidspår och skoterled.

Sen kom domen från LKAB – hennes hus ska jämnas med marken.

– Från början såg det lovande ut. Då frågade LKAB var vi som måste flytta kunde tänka oss att bo. Jag svarade Koskullskulle direkt. När det väl kom till kritan skulle det visa sig att det fanns inga alternativ. De hade inte några tomter att erbjuda i Koskullskulle. Eller på någon annan plats heller. Då började kampen, säger hon och spanar ut över gården. 

undefined
Ann-Helené spanar ut över sitt bostadsområde i västra Malmberget, en plats hon kommer sakna.

Hur skulle det fungera om du hittar ett hus själv?

– Då erbjuder LKAB att betala vad de värderat mitt nuvarande hus till, plus 25 procent som de är lagstadgade att göra. Med dagens vansinniga bostadspriser räcker det ingenstans. Jag har letat överallt, jag skulle gärna flytta utanför stan men budgivningarna går upp till rena fantasipriser, säger hon och fortsätter:

– Jag har verkligen försökt hitta något annat. Det har bara inte gått. Sen började tiden rinna iväg och i höstas fick jag veta att det var kört. Det fanns inget annat än Repisvaara. Då var det helt plötsligt väldigt bråttom att jag skrev på avtalet för det nya huset. För att de skulle påbörja arbetet med den nya tomten. Det var i oktober men först nu, i mitten av februari har arbetet satts igång.

I oktober måste hon lämna sitt hem. Då ska det nya huset stå färdigt. Att hon får ett hus av LKAB menar Ann-Helené inte är hela sanningen.

– På mitt nuvarande hus har jag inte lånat en krona, det var min pensionsförsäkring. På det nya huset kommer jag däremot behöva ta lån, säger hon.

Varför då?

– Här har jag en inhägnad tomt, en vedbod och ett uteförråd. Det måste jag ordna själv på det nya stället. Tillval som tvättmaskin och torktumlare ingår inte, antingen får jag betala för nya eller ta med dem från det gamla huset. "Vill jag ha ett lamputtag ovanför fönstret?" Det är inget som ingår utan det får jag betala för.

undefined
Ann-Helené Franssons hus i västra Malmberget.

På gatan Ann-Helené bor nu är det bara hon och en granne till som är kvar och det märks. Det är vattenläckor, brunt vatten i kran och tidvis beskriver hon det som otäckt.

– Innan de rev husen här på gatan kunde vem som helst dyka upp där på nätterna och plundra husen på allt som fanns kvar. Det kändes obehagligt.

Samtidigt menar hon att det känns tryggare när LKAB hyr ut husen som står kvar till arbetare och att de har anlitat ett vaktbolag. En sak som inte förbättrats är dock sättningarna i berget.

– Ibland känns det som att betongväggarna i källaren ska rasa in.

Anders Lindberg, presschef på LKAB menar att företaget gjort vad de kunnat för att erbjuda ett så brett utbud som möjligt för de som behöver flytta.

– Men vi måste hålla oss till verkligheten. Det går inte att ta fram mark som inte finns. Vi har försökt ta in önskemål om vilka område människor vill flytta till. Men vi kan bara bygga där kommunen har detaljplaner och det finns byggbar mark tillgänglig. Vi har aldrig gjort några löften om att man skulle få hus exakt där man önskade.

undefined
Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Har ni gjort tillräckligt för de människor som måste lämna sina hem?

– Det tycker jag att vi gjort. Vi har erbjudit att ersätta deras hus ekonomiskt med marknadsvärde plus 25 procent eller att bygga ett nytt hus. Att huset sen inte är exakt där man skulle önska kan vi inte göra något åt. Vi kan inte få loss tomtmark var som helst.

Han menar även att företaget ersätter med ett nytt hus som motsvarar det man har i yta och funktioner. Vill man däremot ha något tillägg måste det betalas ur egen ficka.

– Har du ett garage, får du ett garage. Vill du däremot ha en bastu som du inte hade i ditt förra hus får du betala det själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!