Det är ett par plusgrader och det drar kallt efter öde gator i det som är kvar av Malmberget. På tomten intill tegelhuset på Götgatan har växtligheten börjat ta tillbaka det nybyggarna en gång rev upp. Det här var en gång ett småhuskvarter som byggdes när optimismen spirade i gruvsamhället.
I dag flämtar Malmberget på dödsbädden.
En spricka i muren runt tomten förmedlar att bäst före-datum har passerat sedan länge. Samma signaler sänder det krossade fönstret i altandörren.
Här, på den nuvarande gränsen till rasriskområdet, hade 36-årige Anders Dorsch tänkt fortsätta sin vandring i livet.
Måndagen den 20 juli 2015 hittas han död i sitt hus.
Det är en släkting som larmar när Anders Dorsch inte går att nå på telefon. När polisen tar sig in i huset ser de honom liggande nedanför källartrappan.
Hans liv går inte att rädda.
Misstankar riktas i omgångar mot tre män som under några dagar sitter frihetsberövade.
Men polisens utredare, som leds av kammaråklagare Ulla-Karin Lindström, lyckas inte hitta bevis som stärker misstankarna. Lindström sätter sitt hopp till analyser från Nationell forensiskt center, NFC.
Att analyssvaren ska bli pusselbitar som förändrar allt.
Så blir det inte.
Vid samma tidpunkt väljer Jörgen Bergqvist, i en längre intervju, att ge sin bild av sin yngre bror som avlider någon gång mellan den 16 och den 20 juli.
– Han var snäll, hjälpsam och ställde alltid upp. Man kan inte förstå att någon ens har kunnat mördat honom. Det är så otroligt. Han var en helt fantastisk människa, säger Jörgen Bergqvist under samtalet med undertecknad.
Den där julidagen för snart fem år sedan möts Jörgen Bergqvist av polisbilar och avspärrningsband. Sex dagar tidigare har han träffat sin yngre bror för sista gången.
Anders Dorsch levde med svåra ryggproblem. Det ledde i förlängningen in honom i ett missbruk, tror Jörgen Bergqvist.
– Han umgicks med fel folk, det gjorde han. Och det blev väl lite för mycket mediciner.
Men mordutredningen kör fast.
I september 2016 tar Ulla-Karin Lindström beslutet att avföra de tre männen som varit misstänkta för inblandning från utredningen. Förundersökningen återförs till polisen.
Det slutliga beslutet är daterat den 11 oktober.
Två år senare förändras allt.
Vi skriver november 2018 – och ett förhör pågår med en misstänkt i ett helt annat brottmål.
Då konstaterar den misstänkte mannen:
– Jag såg vad som hände när Anders Dorsch dog, för jag var där. Han misshandlades till döds, säger mannen till polisens utredare och pekar ut en 32-årig man.
32-åringen har tidigare varit misstänkt för inblandning och satt under ett dygn, en vecka efter Anders Dorsch påträffas död, frihetsberövad på Gällivare polisstation.
Det här blir början på en intensiv period för polisens utredare. Målet förs över på kammaråklagare Anna Väppling. Nya tekniska undersökningar genomförs i huset i östra Malmberget.
Kontakter tas också med LKAB som har löst in huset. Den pågående samhällsomvandlingen oroar polis och åklagare.
I det här läget vore det förödande om huset jämnades med marken. Mycket pekar mot att polisens tekniker kan behöva uppdatera den tekniska utredningen med nya besök i huset.
Den i dag 31-årige uppgiftslämnaren uppger att det är 32-åringen som misshandlar Anders Dorsch till döds. Han berättar om en utdragen misshandel som pågår fram till att Dorsch faller eller knuffas ner för den branta källartrappan.
Därefter lämnar de två männen huset.
Enligt 31-åringen, som nu är ett nyckelvittne i mordutredningen, har 32-åringen bland annat slagit en jordspade mot Anders Dorschs hals.
Det här är uppgifter som leder till att den tekniska utredningen måste kompletteras vid flera tillfällen. Om målet ska hålla i domstol krävs teknisk bevisning som ger stöd till de muntliga uppgifterna.
Spår av blod påträffas på en rad platser och verifierar den berättelse som 31-åringen har gett: att 32-åringen skadar ena handen under misshandeln.
Efter de överraskande uppgifterna under förhöret startar arbetet för att lokalisera den misstänkte 32-åringen. Kort efter det misstänkta mordet har han lämnat Malmfälten.
32-åringen är uppvuxen i Polen och polis och åklagare är tämligen säker på att det är där han befinner sig.
En internationell arresteringsorder utfärdas.
Blickarna riktas mot staden Gorlice, sex mil sydost om Krakow i södra Polen. I Gorlice bor 28 000 invånare och där har den misstänkte 32-åringen vuxit upp.
Historiskt sett är Gorlice mest känd för Gorlice/Tarnów-offensiven under första världskriget. En massiv insats av Tyskland och Österrike som inleddes den 2 maj 1915 och avslutades i november samma år.
Sent under våren 2019 tar fallet en ny vändning.
31-åringen uppger nu i ett förhör att det är han som stötte jordspaden mot Anders Dorschs hals. På ett ögonblick förvandlas han från vittne till misstänkt mördare.
Det här är uppgifter som han håller fast vid i ett antal förhör.
Rättsläkarnas undersökningar bekräftar också uppgifterna från 31-åringen: Organen i Anders Dorsch hals bär tydliga spår av brutalt våld.
Enligt 31-åringen börjar den utdragna misshandeln med att 32-åringen slår Dorsch till golvet med ett knytnävsslag. Liggande på golvet får han därefter motta slag och sparkar.
Någon gång under denna kamp på liv och död plockas jordspaden fram som tillhygge. Det är en brutal misshandel som slutar på värsta tänkbara sätt.
Den 12 september 2019 häktas 32-åringen i sin utevaro, misstänkt för mord.
Precis som polis och åklagare har misstänkt återfinns han i Polen. Enligt de första uppgifterna sitter 32-åringen frihetsberövad i sitt gamla hemland misstänkt för brott.
Vilken typ av brott det rör sig om har inte presenterats för de svenska myndigheterna.
Det här är omständigheter som leder mordmålet upp på internationell nivå. Kravet från det svenska rättsväsendet är att 32-åringen ska utlämnas.
Den 17 januari i år landar den misstänkte 32-åringen på Luleå Airport. Tre dagar senare häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord av Gällivare tingsrätt.
Då har 32-åringen, utan framgång, överklagat häktningsbeslutet både till hovrätten och Högsta domstolen.
Inom kort inleds rättegången mot de två männen.