Boende: "Snart är vi helt instängslade"

Efter LKAB:s utspel om att gå till regeringen för att få en omdebatterad detaljplan i östra Malmberget ändrad till gruvverksamhet har de boende i området både hunnit med att känna ilska, uppgivenhet och i vissa fall resignation.

Tord Larsson, Lars-Göran Karlsson och Björn Backe i östra Malmberget har ilsknat till.

Tord Larsson, Lars-Göran Karlsson och Björn Backe i östra Malmberget har ilsknat till.

Foto: Montage

Malmberget2023-11-27 06:06

– När vi flyttade in så kändes området levande. Då hördes det lekande barn i området men nu är det annorlunda, säger Tord Larsson.

Han är med sina 12 år i sitt hus på Tingvallsgatan en av de 144 hushåll som drygt efter tio år fortsatt är kvar på östra Malmberget. Ett område där antalet invånare minskat kraftigt, något som också påverkat känslan av området. I det samverkansavtal som Gällivare kommun och LKAB undertecknade 2014 uppgav man att 300 hushåll skulle bli kvar och att området skulle utvecklas och vara livskraftigt.

undefined
Björn Backe menar att han kommer att behöva låna en miljon för att få ett likvärdigt hus i Gällivare.

– När det nya gruvtillståndet var ute på samråd och LKAB samlade in synpunkter på gruvverksamheten lyfte jag frågan med representanter från företaget. Där föreslog jag att de måste bygga och få upp antalen hushåll igen i östra Malmberget, för som det är nu är området för litet för att det ska kunna gå att ha en butik eller skola i området, säger Björn Backe, som bor i området Ormkullen.

På grund av att LKAB vill fortsätta att bryta malmen under samhället har stora delar av Malmberget försvunnit. De personer som tvingats flytta på grund av att gruvverksamheten påverkat deras boende har erbjudits ekonomisk ersättning eller ersättningsbostad.

undefined
Staket uppsatt inför rivning av fastigheter på Orrvägen, arkivbild 2020.

Den ekonomiska kompensationen har motsvarat 1,25 gånger marknadsvärdet på bostaden, alternativt ny bostad enligt nyckel mot nyckel-principen. En princip som syftar till att den boende ska komma till en likvärdig bostad i en annan del av kommunen.

De återstående 144 hushållen har inte erbjudits ett likvärdigt inlösningsavtal. Detta för att LKAB menat att hushållen inte påverkas nog mycket av gruvdriften för att de ska lösas in. Bolaget har däremot erbjudit de boende inlösning enligt marknadsvärde, inte 1,25 gånger marknadsvärdet. De boende och kommunen delar inte LKAB:s omfattning utan har begärt att de ska lösas in.

– Det är mer än hälften av de hushåll som inte skulle lösas in som lösts in. Jag själv har haft två vattenskador med brustna rör. Där det senaste var ett rör som var 12 år gammalt. Det ska inte hända, säger Tord Larsson.

undefined
Tord Larsson, Lars-Göran Karlsson, Björn Backe vill att LKAB antingen gör slag i saken och satsar på området eller låter dem lösa in sina villor.

En annan som har haft problem med sitt hus i östra Malmberget är Lars-Göran Karlsson.

– Mitt hus är byggt på 1950-talet och källaren i huset är sprängd och byggd direkt på berggrunden. Nu när jag renoverat i källaren och tagit bort tapeten så syns det tydligt hur huset har rört på sig, genom de sprickor som finns i grunden, säger han.

De tre har lekt med tanken att ta LKAB:s erbjudande om att få sitt hus inlöst för marknadsvärde, även om den tanken inte blivit långvarig.

– Det innebär ju rent krasst att om vi, med två vuxna och fyra barn, ska kunna hitta ett likvärdigt hus skulle det innebära att vi skulle behöva låna en dryg miljon. Det är inte något som jag ser framemot i det här ränteläget, säger Björn Backe.

– Det finns inget annat alternativ än att vi blir erbjuden ett avtal som alla andra nyckel mot nyckel eller 1,25 gånger marknadsvärdet för att det ska bli aktuellt, säger Lars-Göran Karlsson.

Under åren som gått har många känslor flödat kring hur situationen i området förändrats. Och senast i ljuset av utvecklingen där LKAB valt att vända sig i regeringen för att få dem att besluta om en förändring av en detaljplan i östra Malmberget.

Gruvbolaget har argumenterat att det måste få en detaljplan som är avsedd för gruvverksamhet för att inte deras nya miljötillstånd för hela gruvverksamheten i Malmberget samt den nya Hybritsatsning ska försenas.

Gällivare kommun har sedan tidigare motsatt sig en förändring av detaljplanen med hänvisning till att de 144 hushållen inte har en värdig boendemiljö och därför borde lösas in. En av stridsfrågorna mellan parterna har varit den stängseldragning som gruvbolaget påbörjat men inte fått avsluta då kommunen ansett att stängslet inte är förenligt med ett utvecklingsområde.

undefined
Här är staketet som LKAB har satt upp i Malmsta.

– Vi vet ju att om detaljplanen förändras så kommer gruvan att komma ännu närmare oss och vi kommer att få en kraftigare påverkan. Snart är vi väl helt instängslade, säger Tord Larsson.

LKAB har tidigare uppgett att det krävts ett stängsel på grund av att det är farligt att visats i området på grund av sprickbildning.

Enligt bolagets presschef, Anders Lindberg, kommer varken staketet eller gruvan närmare än vad det redan är idag. Om det är så att bolaget skulle få igenom en förändring av detaljplanen menar de att boendemiljön skulle förbättras.

– Med en ändring av detaljplanen kan vi börja de markåterställande åtgärderna och ta bort vägar samt att plantera träd. Det skulle till exempel kunna minska dammrisken och därigenom förbättra miljön för de boende, säger han.

Bolaget har även tidigare haft planer på att etablera entreprenörsbostäder på östra Malmberget. Ett förslag som de fått nej på från kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!