Bara rum för åtta
Branden i malmbergsgruvan hade kunnat sluta i en katastrof. Räddningskammaren som de instängda arbetarna flydde till var den enda på den nya huvudnivån. En livräddare med plats för åtta personer - på en arbetsplats där det normalt finns 50 gruvarbetare.
TUR I OTUREN. De var bara åtta där det i normala fall finns upp till 50 personer. Det var tur för dem då räddningskammaren bara rymde just åtta personer.
Foto:
LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget. Åtta personer blev i och med den livsfarliga rökutvecklingen instängda under jord i fem-sex timmar innan de kunde räddas. Dramatiska timmar som männen tillbringade i en liten räddningskammare av plåt med syrebehållare och syrgasmasker. Nu kan Norrbottens-Kuriren avslöja att det endast fanns en mobil livräddare på den nya huvudnivån där det kan vistas uppemot 50 personer en normal arbetsdag. Inget gehör
Enligt uppgift har arbetare som är stationerade i det aktuella området under en längre tid påpekat just denna livsfarliga brist - utan att få gehör. Svaret har hela tiden varit att räddningskammare är beställda och att arbetet måste fortsätta. På LKAB:s hemsida konstaterade ansvariga i gruvbolaget när branden rasade som värst, vilket visade på allvaret i situationen: "För att inte riskera brandmännens hälsa avvaktar man med släckningsarbetet." Då satt åtta män instängda i räddningskammaren på grund av de giftiga rökgaserna som spred sig i gruvgångarna en dryg kilometer under jord. Huvudskyddsombudet i malmbergsgruvan, Tomas Strömberg, berättar att olyckan ska följas upp så snart som möjligt av berörda parter. Men redan nu slår han fast att det finns vissa regler som ska följas vid gruvarbete: - Finns det inte två oberoende vägar ut från ett område, då ska det finnas räddningskammare, säger Tomas Strömberg. Stort allvar
LKAB:s informatör, Kajsa Lindmark, förklarar att gruvbolaget tar problemet på största allvar. - Vi håller på med en utredning efter det som har hänt som går igenom sådan där frågor till exempel, säger Kajsa Lindmark. Men faktum är ju att det bara fanns en väg upp från det här området och en räddningskammare. - Ja, och det är det som den här utredningen ska svara på, om vi måste ändra på någonting. Borde inte sådant här åtgärdas innan man började bryta på den nivån? - Jag vill inte uttala mig om det. Det svaret du får är att utredningen ska visa på om vi ska göra några förändringar. Projektchefen för den nya huvudnivån, Tomas Johansson, ville under gårdagen inte kommentera Norrbottens-Kurirens uppgifter.
w I maj 2006 omkommer en 27-årig man i Kirunagruvan när ett klippblock rasar ner på armen till en lyftkorg när han utför skrotningsarbete. w I februari i år omkommer en 21-årig man i Kirunagruvan när han kommer under ett ras med sin lastbil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!