En gång i tiden var Malmberget framtiden.
Nu gäller det vad som kommer efteråt.
Samhällsomvandlingen har gått på grund. Utgångsläget är beskedet från LKAB om att bolaget förhandlat färdigt och hotar stänga gruvan. Gällivare kommun hänvisar till träffat avtal om samhällsomvandlingen och kräver mer av bolaget.
– Självfallet vill vi komma vidare. Jag vill inte kommentera mer än så, säger kommunchefen Rolf Wennerbjörk inför mötet.
Utsikterna till att parterna ska komma överens idag är däremot små. Mötet gäller heller inte en förhandling.
– Vi ska framföra vår ståndpunkt. Vi har berättat klart och tydligt och har inget nytt, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.
Det är på torsdagseftermiddagen som kommunföreträdare samt LKAB:s vd Jan Moström och Stefan Hämäläinen, direktör med ansvar för samhällsomvandlingen, möter landshövdingen Sven-Erik Österberg, vilken bjudit in parterna.
– Jag vill sätta mig ned och höra deras version i det här och diskutera, man måste försöka ta sig i kragen och ta sig framåt, så här kan vi inte ha det. Det kan inte finnas någon anledning att dra på det här för vare sig kommunen eller LKAB, det skadar båda parter, i synnerhet om det blir inskränkningar i gruvdriften, har Sven-Erik Österberg tidigare uttalat.
Mötet hålls hos länsstyrelsen i Luleå och från myndigheten deltar utöver hövdingen även åtminstone Patrik Wallgren, chef vid enheten samhällsplanering och kulturmiljö.
Gällivare kommun företräds av ledande politiker, dock inte kommunalrådet Jeanette Wäppling, V, som uppges vara på semester. Deltar gör däremot kollegan Lars Alriksson, M, samt Henrik Ölvebo, MP, och Birgitta Larsson, S. Därutöver medverkar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Lennart Johansson.
Länsstyrelsens näringslivschef Andreas Lind är inte med vid mötet men säger att länsstyrelsen sedan tidigare lagt ner ett omfattande arbete på samhällsomvandlingen i Kiruna och Malmberget-Gällivare. Nu har det hänt saker.
– Våra möjligheter att påverka är ju begränsade. Vi kan åtminstone uppmana till god dialog, säger Lind.