M-krisen: Svårt läge enligt statsvetare

Ett partiledarbyte så nära inpå ett riksdagsval försätter Moderaterna i en svår situation. Det menar statsvetaren Charlotta Söderberg.

25 augusti 2017 16:25

Charlotta Söderberg, verksam vid Luleå tekniska universitet, konstaterar att Anna Kinberg Batras problem har varit att hon har haft lågt stöd internt.

– Hon har kommit med svajiga besked, det är ett tecken på att partiet är splittrat. Hon har famlat efter en linje som hon inte har fått stöd för och har inte lyckats med att ena partiet.

Charlotta Söderberg påpekar att ett partiledarbyte med bara ett år kvar till valet är en ovanlig situation. Hon nämner Centerpartiets kampanj när Lennart Daléus lanserades som ny partiledare inför riksdagsvalet 1998.

– Det är ett svårt läge att så snabbt hitta en kandidat som kan vinna förtroende hos väljarna.

Charlotta Söderberg menar att Moderaternas roll som ledare för den borgerliga alliansen ter sig allt mindre given.

– Det är inte minst med tanke på hur den politiska kartan ser ut i riksdagen. Med Sverigedemokraterna som vågmästare tyder opinionsmätningar på att väljarna vill se en mittenledd regering som kan förhandla över parti- och blockgränserna. Men det återstår att se hur det blir efter valet, det blir ett spännande val.

Kan Moderaternas interna problem innebära större framgångar för Sverigedemokraterna?

– Hur stort utrymme SD får handlar mindre om hur Moderaterna styrs och mer om hur de etablerade partierna hanterar de utmaningar som nu finns i Svensk politik. En del väljare verkar tycka att det finns frågor som de etablerade partierna inte har hanterat på ett bra sätt, säger Charlotta Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!