"Ibland kan det bli väldigt extremt"

Lund2012-12-20 06:30

Teorier om jordens undergång fascinerar folk trots att de framstår som osannolika.
– Suget efter undergången har alltid funnits, i alla kulturer. Det tycks ligga medfött i vårt psyke, säger Svante Nordin, professor vid Lunds universitet, till TT.
Flera gånger per år inkommer det larm om att jordens undergång är nära. Det ena scenariot är mer osannolikt än det andra.
–  För vissa kan det vara svårt att mentalt greppa hur människor kan tro på sådana här myter på allvar. Men det finns inbyggt i de flesta kulturer ett tänkande som går ut på att vi har syndat och ska straffas, säger Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, till TT.
Att just mayakalenderns påstådda slutdatum har fått extra många att ansluta till konspirationsteorierna tror han beror på den mystik som omger mayaindianerna.
– Kanske de visste något som vi inte vet”, tänker folk. Det finns en viss romantik i det hela, säger Svante Nordin.
Kollektivt självmord
I vissa fall har domedagsprofetior resulterat i tragedier. Till exempel i fallet med sekten Heavens gate där 39 medlemmar begick kollektivt självmord.
Ledarna Marshall Applewhite och Bonnie Lu Trousdale Nettles hade övertygat sektmedlemmarna om att undergången var nära. När kometen Hale-Bopp närmade sig jorden i mars 1997 sa de att tiden var kommen. Genom att dricka gift begick de kollektivt självmord i utkanten av den amerikanska staden San Diego.
– Ibland kan det bli väldigt extremt. Men det finns mer plausibla och moderna varianter på samma undergångstema, exempelvis millenniebuggen. Även i klimatdebatten finns syndaflodstänkandet. De bygger på samma behov, säger Svante Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om