Luleåsatsningen i fokus på klimattoppmötet

SSAB:s vd Martin Lundqvist är en av få företrädare för tunga industrier som tar plats i talarstolen vid FN:s klimattoppmöte i New York skriver SVT.

22 september 2019 18:40

Det är för att berätta om profilsatsningen Hybrit som Martin Lundqvist deltar i klimatmötet.

– Det finns nog liknande tankar i andra delar av världen, men jag vågar påstå att ingen kommit lika långt som vi, säger Lindqvist till TT.

Hybrit är en ny teknik som ska göra stålproduktionen miljövänligare. Utsläppen från stålindustrin i Sverige står i dag för en tiondel av landets totala utsläpp av koldioxid. Med den nya tekniken kan man ersätta kolet i masugnarna med vätgas och således eliminera koldioxidutsläppen från förbränningsprocessen.

– Jag är helt säker på att det är rätt väg för oss att gå och för stålindustrin internationellt, säger Lundqvist.

Men alla är inte övertygade och ett visst omställningsmotstånd är uppenbart när Hybrit diskuterades under ett fördjupande förmöte i FN under helgen enligt SVT. Tekniken är kostsam och energiintensiv. Den bygger på en god tillgång på förnyelsebar grön el. Något som Norrbotten har men som är ovanligare på andra håll i världen.

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) är på plats vid klimattoppmötet och hoppas att Hybrit kan bli en inspiration till fler initiativ.

– Hybrit är ett konkret exempel på hur man kan arbeta för att vi ska gå mot nollutsläpp i mitten av århundradet. Det är otroligt viktigt att man kan visa praktiskt hur det ska gå till, så man kan övertyga andra om att det är möjligt, säger Lövin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Bergström