Luleåborna betalar Nordströms 50-årskalas

Luleåborna betalar för Niklas Nordströms 50-årskalas i april – men allmänheten är inte välkommen. Samtidigt rasar debatten vidare om kommunens "S-propaganda". "Jag är ingen marionett i ett nordkoreanskt herravälde", säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

14 mars 2018 19:29

Oppositionspolitiker som Nina Berggård (V) och Jonas Brännberg (RS) ifrågasätter i kraftfulla ordalag varför kommunens kommunikationskontor på olika sätt lyfter fram S-ledningens politik, mitt under brinnande valår.

Läs mer: Oppositionen rasar över "S-propaganda": "Rena rama Nordkorea"

Läs mer: Kommunikationschefen: "S leder kommunen"

Nu visar det sig att kommunen också ordnar med en kalasmottagning när Niklas Nordström (S) firar sin 50-årsdag – ett arrangemang som bekostas med skattemedel.

Den 19 april väntas uppemot 150 gäster komma till Luleå energi arena för att gratulera kommunalrådet.

– Uppvaktningen kostar 90 kronor per person för kommunen. En rimlig kostnad, säger kommundirektören Mikael Lekfalk som tog initiativet i samråd med Niklas Nordström själv.

Ingår personalkostnader och hyra för arenan?

– Det ska vara "el toto", totalen. Inga andra kostnader utöver detta.

Under firandet, som pågår en eftermiddag, bjuds det på kaffe och tårta, medan kommundirektören och fullmäktiges ordförande Maritha Meethz (S) hälsar alla välkomna.

Men allmänheten får inte delta, utan uppvaktningen sker endast av personer i viktiga samhällspositioner.

– Vi fick tidigt propåer från närings- och föreningslivet, från LTU och även grannländerna om hur och var han man kunde uppvakta honom.

Varför ska Luleåborna betala för Niklas Nordströms födelsedagskalas – mitt under valåret 2018?

– Nu råkar Niklas Nordström fylla 50 år i år. Vad det har för påverkan på en valutgång vet inte jag.

Noterbart är att kommunen aldrig betalade för exempelvis 60-årskalasen när förra kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke fyllde år.

– Ingen lagtext anger hur man ska göra i dessa fall, men det finns säkert de som har synpunkter. Jag skulle ha mer respekt för invändningarna om det handlade om stora belopp, säger Mikael Lekfalk.

När det gäller debatten om kommunikationskontorets relation till den styrande S-regimen i stadshuset uttrycker kommundirektören ingen förståelse för kritiken.

– Jag är jättenöjd när det visar sig att vi har ”boostat” vår kommunikation, fått ut den på banan mer. Ett av mina viktigaste uppdrag, att hitta nya kanaler, oavsett vem som vinner valet i höst.

Att det därigenom blir en övervägande del positiv innehållsrapportering gällande S:s majoritetsbeslut, utan kritiska följdfrågor, ser inte Mikael Lekfalk som något problem.

– S driver kommunens utveckling och gör bra saker, vi har ett uppdrag att hjälpa majoriteten med kommunikationen. Och är det någon som får ta mycket skit, är det Niklas Nordström. Det är medias roll i det hela.

Ingen risk för politisk styrning av informationen?

– Vi som tjänstepersoner säger också nej till saker, särskilt när det är valår. Och är det någon som får ta mycket skit, är det Niklas Nordström. Det är medias roll i det hela.

Det har stormat kring kommunens kommunikationsarbete även på andra sätt det senaste åren, inte minst när kommunen bekostade en ifrågasatt film med Niklas Nordström utklädd till olika Luleåbor, producerad av Vinter reklambyrå.

– Såna filmer använder vi för att göra kommunen mer attraktiv, attrahera etableringar. Luleå kommun har haft en enorm nytta av Niklas Nordströms nätverk, säger Lekfalk.

I staben närmast Niklas Nordström ingår numera även Emma Aludden, tidigare samhällstrateg och nu personlig strategisk rådgivare åt kommunalråden och kommundirektören.

– Vi har redan sekreterarfunktioner i stadshuset men det händer så mycket nu och därför behövs förstärkning. Emma Aludden har ingen roll gällande politiken. Det handlar om att förmedla rätt kontakt till rätt person. På det sättet har hon en viktig strategisk funktion.

Att oppositionspartierna fortsätter rasa över S-regimens kommunikationsövertag bekymrar inte Lekfalk.

– Man kan snarare undra varför de inte erbjuder en alternativ politik? I brist på det kanske dessa utspel görs, jag vet inte. Valår, helt enkelt.

Hur vill du bemöta jämförelserna med "Nordkorea" och "Putins propagandamaskin"?

– Helst inte alls. Jag är ingen marionett i ett slags nordkoreanskt herravälde. Tvärtom är jag glad över att vi lyckas så bra med vårt kommunikationsarbete, säger kommundirektören.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson

Ämnen du kan följa