Det var i tisdags, den 22 mars, som polisen genomförde en stor razzia i anslutning till en restaurang i Arjeplog, samt även på en adress i Piteå. Misstankar om människohandel fanns och tre män greps. Åklagare från Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet var inkopplade i ärendet.
– Det handlar om otillbörligt utnyttande av några personers situation. De har vistats illegalt i Sverige utan vare sig arbetstillstånd eller uppehållstillstånd, sa Patrik Ström, brottssamordnare vid polisen i Luleå.
Läs mer: Extra: Tre gripna i razzia
Läs mer: Ny uppgifter om razzian
Under torsdagen sker häktningsförhandlingarna vid Luleå tingsrätt, med Ulrika Lindsö som åklagare från Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet.
– Två av männen är boende i Skellefteå. Den ena mannen är 67 år och den andra är 39 år. De ser ut att vara släkt, säger Tommy Lundqvist, vår reporter på plats.
Den tredje mannen är 39 år och skriven i Arjeplog.
– Alla tre misstänks för människohandel. Alternativt gäller brottrubriceringarna grovt bedrägeri eller grovt ocker.
Arjeplogsmannen misstänks också för flera andra brott i anslutning till restaurangen.
– Det handlar om olaga hot och misshandel, även häleri och grovt ocker, säger Tommy Lundqvist.
Uppdatering klockan 10.45.
Under en paus i häktningsförhandlingarna får vår reporter på plats en kortare intervju med kommissarie Patrik Ström, som uppger att polisen har haft kännedom om den misstänkta människohandeln ända sedan våren 2017.
– Efter tips från allmänheten gjordes ett tillslag mot en restaurang i oktober 2017, som sedan ledde fram till detta, säger vår reporter Tommy Lundqvist.
Människohandeln kopplas till totalt tre restauranger i Arjeplog, som finns i anslutning till varandra.
– Det handlar om svart arbetskraft. En handfull målsägande män och kvinnor, cirka fem-sex personer, som har jobbat under slavliknande förhållanden. De har haft väldigt dålig lön och dåliga arbetstider. Uteslutande papperslösa brottsoffer, säger Tommy Lundqvist.
Åklagaren begär också så kallad kvarstad – att de brottsmisstänkta förlorar rätten att förfoga över sin egendom – på över tre miljoner kronor.
– Åklagaren yrkar på kvarstad för att det är flera målsäganden, som kommer att kräva skadestånd.
Sedvanliga häktningsgrunder gäller , däribland att det finns risk för undanröjande av bevis och fortsatt brottslighet.
– Men även "tvåårsregeln" åberopas, eftersom det inte föreskrivs lindrigare straff än minst två års fängelse för människohandel.
Uppdaterad klockan 12.08:
Den 67-årige mannen blev häktad under torsdagen, på sannolika skäl misstänkt för människohandel och grovt bedrägeri. Åklagaren yrkade på en kvarstad på tre miljoner kronor, men tingsrätten beslutade summan till ungefär 2,5 miljoner.
Uppdatering klockan 13.45
37-åringen från Skellefteå, som har nära släktband med 67-åringen, häktades också, men inte för människohandel utan för grovt bedrägeri.
I hans fall yrkade åklagaren på 490 000 kronor i kvarstad.
– Merparten av de misstänktas kvarstad utgörs av kontanter men även guld och smycken, säger Tommy Lundqvist, vår reporter på plats.
Uppdaterad klockan 16.12:
Just nu är det den 39-årige mannen som står inför tingsrätten. Åklagaren yrkar på att mannen ska häktas misstänkt för människsorov, olaga hot, misshandel, grovt bedräkeri. Den misstänkte försvaras av advokat Lars Grönberg.
– Min klient förnekar brott och bestrider hänktning, säger Lars Grönberg
Uppdaterad klockan 18.01:
Även den 39-årige mannen häktades men på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människohandel, olaga hot, misshandel och bedrägeri.
Samtliga nu häktade förnekar brotten.