Tidigare har Trafikverket förespråkat det västliga alternativet, där järnvägen dras över Storheden.
Men vid ett möte i Almedalen i måndags, som Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) tagit initiativ till, framkom att allt mer talar för att Trafikverket byter spår till det östliga alternativet.
Då dras järnvägen över Hamnholmen och över en bro till Luleå hamn. Den stora fördelen är att järnvägen då knyter ihop Luleå hamn med Luleå flygplats.
– Det vore ett historiskt misstag att välja en annan dragning, säger Nordström.
Vid mötet deltog förutom Nordström bland andra Einar Schuch, regionaldirektör öst vid Trafikverket, Joel Smith, direktör infrastruktur vid Sjöfartsverket och Norrbottens landshövding Björn O Nilsson.
– Det östliga alternativet är klart bäst. Då går järnvägen där den gör mest samhällsnytta och vi slipper en bro högre upp i Lule älvs mynning, säger Björn O Nilsson.
Trafikverket är med på banan.
– Vi ser också fördelar med det östliga alternativet. Vi har en bra dialog med Sjöfartsverket. Vi behöver prata ihop oss och sätta ned foten någon gång efter semestern, säger Einar Schuch.
Det som tidigare fällt det östliga alternativet är den bro som måste byggas från Luleå hamn till Hamnholmen. Bron blir ett hinder för sjöfarten, framför allt vintertid då den begränsar fartygens möjlighet att vända.
Vidare måste isbrytarna flyttas utanför bron. Och kryssningsfartygen kan inte gå långt in i hamnen.
– Sjöfarten får inte äventyras. En bro låser mycket men vad jag förstår accepterar Luleå kommun det och det finns lösningar i kommunens utvecklingsplan, säger Schuch.
Att bygga en hög bro eller en öppningsbar bro är inte aktuellt eftersom ingrepp i omgivningen och underhåll av bron inte minst vintertid skulle bli dyrt och komplicerat.
Sjöfartsverket tror dock att en lösning för vändningen av fartygen kan finnas.
– Om bron byggs så långt åt väst som det går är det möjligt. Vi vill utreda det och ser positivt på möjligheten. När det kommer så starka signaler från regionen om att östliga alternativet är bäst vill vi så klart medverka till att hitta kompromisser som passar alla parter, säger Joel Smith.
Att det östliga alternativet nu förs fram innebär att de gamla konflikterna med fritidsboende på Hamnholmen och de höga naturvärdena på Kallaxheden återigen aktualiseras.
– Den prövningen ska givetvis ha sin gång. Men vi har ju trots allt byggt en flygplats i området, säger Björn O Nilsson.
Landshövdingen hoppas att planarbetet snabbt ska komma igång och tror på positiva effekter för Norrbotten.
– Det händer spännande saker här och det är alltid bra. Norrbotten har just nu ökad uppmärksamhet när det gäller infrastruktursatsningar. I Stockholm förstår man att Norrbottniabanan till 80-90 procent handlar om transport av gods. Musikexport och estetiska värden är bra men det är råvarorna som ger mat på bordet och som drar in pengar till AB Sverige, säger Björn O Nilsson.