Tog med automatvapen till krogen – döms till fängelse

Den man som tog med sig en helautomatisk kulsprutepistol på krogen döms till två och ett halvt års fängelse. "Ett vapen av särskild farlig beskaffenhet."

20 mars 2018 16:18

Läs mer: "Det var ett misstag"

Det var natten mot den 26 mars ifjol som den 25-årige mannen påträffades sovande av en ordningsvakt vid ett bord på sportbaren O´learys i Luleå. När vakten skulle avlägsna mannen från restaurangen påträffades kulsprutepistolen av märket CZ Skorpion, laddad med 20 skarpladdade patroner. Tumult uppstod och mannen övermannades.

Under rättegången för en vecka sedan var 25-åringen ångerfull.Men han ville inte uppge när och hur han kommit över kulsprutepistolen. Han hade inte heller något direkt förklaring till att vapnet togs med till krogen.

På tisdagen meddelade Luleå tingsrätt sitt utslag. Den 25-årige mannen döms till två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott.

Domstolen konstaterar att redan det faktum att 25-åringen innehaft vapnet på allmänplats innebär att gärningen ska rubriceras som grovt brott. Den aktuella kvällen vistades minst 600 besökare i de aktuella lokalerna, uppgav en ordningsvakt under tingsrättsförhandlingen.

Att kulsprutepistolen är av särskild farlig beskaffenhet är en annan försvårande omständighet. Vidare pekar tingsrätten på det faktum att kulsprutepistolen är avsedd för militärt bruk med hög eldhastighet, utgångshastighet och anslagskraft. "Vapnet har således varit av särskild farlig beskaffenhet."

En annan omständighet som är försvårande för 25-åringen är att han inte frivilligt lämnade ifrån sig vapnet.

"Det krävdes istället insatser från flera väktare för att förmå xx att släppa vapnet."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!