Tobias Baudin vill inte ersätta Nordström

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger sig inte vara intresserad av kommunalrådsposten. "Nu kan jag stänga den dörren direkt."

Tobias Baudin var skolvaktmästare för en dag. "Jag har jobbat som undersköterska, barnskötare, kört spårvagn i Göteborg och matat snöleoparder på en djurpark och det har känts mer nytt för mig."

Tobias Baudin var skolvaktmästare för en dag. "Jag har jobbat som undersköterska, barnskötare, kört spårvagn i Göteborg och matat snöleoparder på en djurpark och det har känts mer nytt för mig."

Foto: Mathias Asplund

Luleå kommun2019-10-18 14:45

Luleåbördige fackbasen Tobias Baudin är ordförande för ett av Sveriges största fackförbund: Kommunal. Han finns med i spekulationerna om vem som blir Luleås nästa kommunalråd efter Niklas Nordström avgång.

Vi träffade Tobias Baudin när han praktiserade som skolvaktmästare på sin gamla skola. För runt 30 år sedan gick han högstadiet på Örnässkolan, som då hette Norra Örnässkolan. 

– Jag gör det här för att visa att det finns många olika yrkesgrupper i skolan. Det är starkt fokus på lärarna och det ska det vara. Men för att lärarna ska ha tid att vara professionella lärare tror jag att man kan anställa fler vaktmästare, lokalvårdare och måltidspersonal, men också elevassistenter och lärarassistenter, säger han.

Kan du tänka dig att flytta hem och ta jobb som kommunalråd i Luleå?

– Flytta hem till Luleå kan jag absolut tänka mig, nån gång i framtiden. Men det är överhuvudtaget inte aktuellt just nu. Utan jag känner mig fortfarande ganska ny som ordförande i Kommunal. Jag har varit det i tre år nu och det tänker jag fortsätta med lång tid framöver, säger Tobias Baudin och fortsätter:

– Jag praktiserar ju nu och har klarat av 30 yrken av 238, så jag har 208 yrken kvar. Det är ungefär så länge jag behöver vara ordförande. Sedan vet man aldrig vad som händer längre fram i livet, men nu kan jag stänga den dörren direkt. 

Han nämner ingen favorit.

– Finns många kandidater så jag är säker på att socialdemokratin kommer att hitta en bra kandidat.

Karta: Örnässkolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!