– Jag tycker att det är lite övervakning över det. Det är storebrorsvarning, säger han.
Mätningen av människor i centrum ska påbörjas i juli och hör till arbetet med att få utmärkelsen "Årets stadskärna 2022", något som Luleå kommun förra veckan beslutade att satsa drygt 200 000 kronor i en förstudie till.
Tanken är att mäta antal besökare i olika delar av centrum och även studera hur de rör sig mellan olika delar av centrum genom att använda sig av wifi och sensornät.
Det räcker med att en besökare har wifi påkopplat i sin mobiltelefon för att Luleå kommun ska kunna följa rörelsemönstret.
– Arbetet med mätpunkter i stadskärnan är intressant för exempelvis förvaltningar och fastighetsägare. Hur folk rör sig kan påverka hur man gör investeringar, event och etableringar. Men det ger också information om viktiga frågor som säkerhet och trygghet, säger Natalia Hammarberg, projektledare.
Hon garanterar att arbetet inte kommer att påverka den personliga integriteten.
– Inga personuppgifter eller användare kommer att varken hanteras eller lagras. Inte heller någon information som kan kopplas till användare kommer att lagras. De data som används är helt opersonifierade och anonyma, säger Natalia Hammarberg.
Thomas Söderström anser ändå att metoden känns tveksam.
– Det känns lite jäkligt att vi ska komma in i fickan på folk utan att de vet det själva. Det hade känts bättre om det gick att lösa på något annat sätt, säger han.