Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade alla nej till Stefan Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen. Därmed blev Löfven historisk som den första statsministern att röstas bort av riksdagen.
För Luleåmoderaten Mattias Karlsson var omröstningen en av de första insatserna i riksdagen. Men han är kritisk till att den behövde ske.
– Löfven borde självmant ha valt att avgå redan på valnatten, eller i alla fall första veckan efter valet. Det är djupt problematiskt att han valt att sitta kvar, men jag antar att det finns en strategi från Socialdemokraterna, säger Karlsson.
Moderaternas och de andra allianspartiernas mål är att bilda en ny regering tillsammans. Något som ser problematiskt ut eftersom C och L krävt att en sådan ministär ska förankras med S – vilket Löfven bestämt sagt nej till.
Karlsson tror ändå att Alliansregeringen kommer att bli verklighet.
– Jag tror det är ganska enkelt. Det kommer naturligtvis krävas oerhört stora förhandlingar, men jag tror att tonläget i förhandlingarna kommer förbättras och att det är fullt möjligt att få med S.
M och KD vill försöka bilda regering oavsett hur S agerar. Utan S-stöd är en alliansregering beroende av Sverigedemokraterna för att vara större än de rödgröna.
– Det viktiga nu är att talmannen får möjlighet att inleda talmansrundorna och sondera terrängen för en ny regering. Det är nu förhandlingarna börjar och möjligheten till samtal mellan partierna skapas. Jag är övertygad om att vi inom en period kommer ha en ny regering på plats.
Faller försöket att bilda en alliansregering kan en regering med M och KD vara ett alternativ. Den kan i sådana fall få stöd av såväl C och L som SD.
– Just nu ser jag inget annat alternativ än Alliansen, säger Karlsson som inte heller vill spekulera i en regering med S och M.
Han hoppas att en alliansregering ska kunna förhandla sin budget med S, men tycker inte att en garanti för att budgeten ska kunna passera riksdagen behöver vara ett krav i talmansrundorna.
– Budgetförhandlingarna kommer sedan.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var inte på plats i riksdagen när Löfven röstades bort. I stället befann han sig på ett europeiskt jordbruksministermöte i Wien.
Bucht hoppas liksom sina partikamrater att regeringsbildningen ska mynna ut i en blocköverskridande, S-ledd lösning.
– Vi är nu i en återvändsgränd och det måste också Alliansen se. Att vi hittar en regering med brett stöd över blockgränserna är absolut nödvändigt för Sverige, säger han på telefon från den österrikiska huvudstaden.
C och L, som S vill ha i sin regering, har hittills avvisat inviterna.
– De har ändå gjort en positionsförflyttning där man talar om att man måste hitta en uppgörelse över blockgränsen oaktat vilken regering det blir. Ska de hålla sina löften om att inte bli beroende av SD är det över blockgränsen som gäller.
Att S skulle bli stödparti till Alliansen utesluts återigen av Bucht.
– Det är ändå så att det rödgröna blocket har 144 mandat, medan det andra blocket har 143. Vi måste ha respekt för valresultatet.
Är S, V och MP ett regeringsalternativ?
– Absolut. Det har det varit under de här fyra åren och så är det sagt ny också. Därom råder ingen som helst tvekan.
Sedan Löfven röstats bort ingår både han, Bucht och de andra statsråden i en expeditionsministär, som sitter kvar tills en ny regering är på plats.
– Vi hoppas att den ska komma på plats så snart som möjligt. Sverige behöver en stark regering där man kan samverka över blockgränserna.
Hur allvarligt är det här osäkra läget för Sverige?
– Det är inte bra. Jag är just nu i Wien och får väldigt många frågor. Man följer Sverige nära från många länder.