Stiftelsepengar till körer

LTU:s professionella körverksamhet, däribland Musikhögskolans kammarkör och Erik Westbergs vokalensemble, har fått och får över tre miljoner kronor från Kempestiftelserna, Curt Boströmfonden och Region Norrbotten.

5 december 2017 18:10

Erik Westberg, professor i kördirigering vid Luleå tekniska universitet, gläds åt tillskottet och tror att när den konstnärliga miljön förbättras i och med pengatillskottet, kommer fler studenter att lockas till LTU.

– Framtiden ligger i mångt och mycket i våra studerande i dirigering och komposition. Nu kan vi skapa professionella projekt med kolleger och studenter som ökar kompetensen inom närliggande musikaliska områden.

Den professionella körverksamheten tilldelas 1,5 miljoner från Kempestiftelserna, 1 miljon från Curt Boströmfonden och Region Norrbotten har beslutat om 200 000 kronor i år med en avsiktsförklaring om ytterligare 400 000 kronor under åren 2019-2020.

Erik Westberg är en Sveriges absolut mest välmeriterade kördirigenter. För honom och för den professionella körverksamheten vid LTU och Musikhögskolan betyder satsningen att koristerna kan hitta samarbeten med nutida tonsättare och artister utanför den klassiska genren.

– Bidraget innebär också nya möjligheter till regionala, nationella och internationella turnéer, samarbeten med andra högskolor, internationellt verksamma solister, professionella ensembler och orkestrar samt utgivning av inspelningar på cd och på nätet, säger Erik Westberg i ett pressmedelande.

– Jag blir både lycklig och ödmjuk för den generositet som bidragsgivarna visat. Vi har under många år arbetat för att nå denna nivå och detta känns som en bekräftelse på den höga standard som universitetets körverksamhet håller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa