– Vi kommer att göra en utvärdering till hösten, säger gruppordförande Andreas Mejdfeldt från IF Metall.
SSAB-ledningens förslag presenterades strax innan jul och fick ett stormigt mottagande bland personalen.
Det fanns en oro för en ökad skaderisk för anställda som utför samma arbetsmoment under hela arbetspasset och för att schemat skulle innebära problem för ensamstående föräldrar.
– Vi genomförde en medlemsomröstning som röstade för att vi skulle prova på schemaförändringen under ett halvår. Det berör ett 90-tal medlemmar som tidigare arbetade femskift, berättar Andreas Mejdfeldt.
Arbetspass på tolv timmar är inget nytt på SSAB. Det tillämpas under helger, men nu vill ledningen införa skiften även under vardagar.
Huvudskyddsombudet Thomas Barsk har kontaktat läkarexpertis och arbetsplatser med liknande schemaupplägg.
– Vi har bland annat pratat med facket på SSAB i Hämeenlinna, men vi valde till slut att kopiera schemat från Billerud i Karlsborg. Vi har också genomfört en risk- och konsekvensanalys som visar att arbetsrotation är viktigt för att det nya schemat ska fungera, uppger Thomas Barsk.
Modellen innebär att skiftbytet sker vid två tillfällen under dygnet, klockan sex på morgonen samt klockan 18 på eftermiddagen.
Det nya schemat har tillämpats på stålverket sedan den 14 mars. Efter två månader är tongångarna, enligt facket, mer positiva än vid introduktionen.
– Det råder delade meningar, men vi har sett att möjligheten att vila upp sig är något bättre eftersom man aldrig arbetar mer än tre nätter i stöten. Sedan väntar en ledighet på antingen fem eller sju dygn, förklarar Andreas Mejdfeldt.
Testet ska pågå fram till i mitten av oktober. Företagsledningen vill införa förändringen i hela produktionslinjen i Luleå. Kuriren har erbjudit SSAB-ledningen möjlighet att kommentera artikeln.
I september ska Metalls medlemmar rösta om schemaförändringen.