SSAB korttidspermitterar personal

Som en besparingsåtgärd i coronakrisen korttidspermitterar SSAB personal. Det är oklart hur personalen i Luleå påverkas.

1 april 2020 08:46

SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist meddelar i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen att affärsläget under årets första tre månader "i stort motsvarat förväntningarna" och att man fokuserat på att minska spridningen av covid-19.

Men ståljätten planerar att spara över en miljard kronor på årsbasis och ska nu korttidspermittera personal i Sverige. Många anställda kommer också att få sänkta löner. Företaget beskriver det som en kortsiktig åtgärd. SSAB:s ledning minskar sina egna löner med tio procent från och med den 1 april.

Martin Lindqvist säger att spridningen av covid-19 påverkar den globala industriproduktionen, liksom politiska beslut och den ekonomiska utvecklingen.

"Ett antal åtgärder implementeras på kort sikt i koncernen för att motverka effekterna. I Sverige har SSAB och de fackliga organisationerna kommit överens om ett ramavtal om korttidsarbete och i Finland har förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare inletts. Flera besparingsåtgärder implementeras också i övriga länder", skriver han i pressmeddelandet.

Det framgår inte direkt hur personalen på SSAB i Luleå påverkas.

– Vi har en generell överenskommelse med de fackliga organisationerna. Exakt hur det kommer att utformas på varje enskild produktionsort får vi återkomma till för nu tar lokala diskussioner vid, säger Mia Widell, presschef på SSAB.

Verksamheterna i Borlänge och finska Hämeenlinna ska stängas ner under en vecka i månaden, åtminstone under april och maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund