Sophögen i södra hamn: "Flyter ut i vattnet"

Ett mindre berg av skräp ligger utspritt ned mot vattnet vid den lilla kanalen i Södra hamn i Luleå. Sportfiskaren Mikael Sandberg har påpekat det hela för miljökontoret för snart en månad sedan, men fortfarande har inget hänt.

23 maj 2019 10:36

Mikael Sandberg brukar ofta röra sig ned mot den lilla kanalen vid Södra hamn för att fiska gädda när våren kommer. När han tog sig ned mot vattnet i slutet av april blev han dock bedrövad av synen som mötte honom.

– Det är mycket illa, jag har plockat upp jättemycket skräp vid vattnet där. Presenningar och svarta hinkar, säger han.

Efter att ha sett skräphögen som löper ned mot vattnet så tog Mikael Sandberg kontakt med miljökontoret. Men trots att han fick svaret att de skulle kolla upp det hela för en månad sedan, så ligger högen fortfarande kvar.

– Jag har tagit kontakt med miljökontoret två gånger och de sa att de skulle kolla upp vem som var byggherre omgående, men det är ju Nåiden som står för bygget. Det är ju bara att åka dit så står det skyltar överallt. Men det har inte hänt någonting.

Det är inte bara bredvid vattnet som Mikael Sandberg har varit och plockat upp skräp heller.

– Det har alltid varit något skräp som flyter i vattnet där varje gång jag har varit dit, isoleringspapper och frigolit bland annat. Frigoliten har jag försökt att kasta upp så långt som möjligt så att det inte ska blåsa ner i vattnet igen.

Anette Strand, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöansvarig vid Nåiden Bygg, har inte hört något om skräphögen när Norrbottens Media når henne. Det visar sig också att en miljöinspektör nyligen besökt bygget.

– Nej, vi har nyligen haft någon från miljökontoret som tittat på området och fått en tillsynsrapport. Men då måste de ha missat den där högen.

Det var inget om den i rapporten?

– Nej, det var det inte.

Var det ett misstag att placera högen så nära vattnet?

– Ja, men det är nog det att det är trångt på området som är problemet. Man måste ha plats för materialupplag, för att kunna komma fram med traktor och för att kunna snöröja, så det är nog därför de har placerat den där.

Anette Strand menar dock att Nåiden Bygg nu ska ta tag i ärendet så snart som möjligt.

– Ja, jag ska i alla fall ringa och prata med dem nere vid Kuststad så att de tar bort den där högen. Jag har varit på dem tidigare, för att det har blåst mot vattnet ibland och då har jag varit på dem om att de måste hålla undan plast och sånt där som kan blåsa ut, säger Anette Strand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Öhman