Slut på guldbonus när KD:s motion vinner

Guldbonusen till Luleås elitlag i ishockey och basket är snart ett minne blott. Kristdemokraternas motion har ett brett stöd.

Samuel Ek, gruppledare för Kristdemokraterna.

Samuel Ek, gruppledare för Kristdemokraterna.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-10-21 13:48

På kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen gick motionen igenom. Samtliga partier yrkade bifall på KD:s motion om att avskaffa guldbonusen på 50 000, som delats ut sedan Luleå Hockeys herrlag vann SM-guld 1996.

– Jag tycker det är bra att vi som kommun kan glädjas, uppmärksamma framgångar och lyfta Luleå. Men det är fel att skattemedel används som bonus. En guldmedaljör har redan ekonomin på topp, säger Samuel Ek, KD:s gruppledare.

Han fortsätter:

– Det går att symbolisera glädje på andra sätt. Som jag förstår är det redan ett arbete igång för att hitta ett alternativ. För min del skulle jag gärna se en "Wall of fame" för idrottslag men också andra profiler som gjort sig förtjänta. De kan få synas i Kulturens hus i stället, säger Ek.

På arbetsutskottet avslogs en motion från Moderaternas Per Tjärdalen om att förlänga fullmäktiges möten till en hel dag i stället för att börja efter lunch.

Det udda var att M röstade emot sin egen motion.

– Vi har inte talat om det i gruppen ännu. Det blev votering och då röstade jag som jag tycker. Det kan bli ändring längre fram, säger Sana Suljanovic (M).

Motionen hade dock stöd i andra partier.

– Det är värt att lyfta utifrån demokratiska frågor. Att ledamöter ges bättre förutsättningar att deltaga vore positivt. Och det är lättare att få ledigt en hel dag än en halv, säger Carola Lidén (C), gruppledare.

Luleå Basket har kammat hem guldbonusen flera gånger.
Luleå Basket har kammat hem guldbonusen flera gånger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!