Den 16 januari 2014 råkade den unge plåtslagaren ut för en allvarlig arbetsplatsolycka på Kronanområdet i Luleå.
I dag är han tillbaka på jobbet och drömmer om att kunna arbeta på ett tak igen.
– Annars vet jag inte vad jag ska ta mig till. Allt jag kan är att vara plåtslagare. Jag ska försöka ta mig upp på något tak till våren när snön är borta. Jag är lite osäker på hur det kommer att gå.
Erik Jonsson började sin yrkesbana som plåtslagare 2010. Två år senare klarade han gesällprovet och fick våren 2013 jobb på Hala Byggplåtslageri AB i Luleå.
Han har klara minnesbilder från olycksdagen, då han och en kollega efter förmiddagsfikat skulle göra det avslutande arbetet på taket till en förrådsbyggnad.
– Det låg ett tunt snötäcke som hade känts stabilt under morgonen. Jag skulle bara dra åt en skruv vid nocken och hann tänka att det är nog inte så bra att stå här utan skyddslina när snön plötsligt gav vika.
Det fanns byggställningar längs husets långsidor, men på kortsidan saknades fallskydd.
Erik Jonsson landade på fötterna mot stenläggningen och blev stående en kort sekund innan han bestämde sig för att lägga sig ned.
– Det var först då som jag kände smärtan. Jag skrek till min arbetskamrat. Det gjorde så ont att jag var rädd att tuppa av.
Skadorna visade sig vara omfattande. I fallet hade en ryggkota i ländryggen krossats. På universitetssjukhuset i Umeå tillverkades en ny konstgjord kota med hjälp av bland annat benrester.
Läkaren liknade 24-åringens vänstra fot vid en påse jordnötter - ”varje ben i foten hade gått i småbitar och låg huller om buller”. Det högra smalbenet fortsatte i samband med landningen rakt igenom fotleden.
Inom några veckor fick han genomgå sex operationer. Det tog tre månader innan han kunde lämna rullstolen. I dag står det klart att han aldrig blir fullt återställd.
– Jag har svårt för att böja höger knä och höger fotled. Jag äter inte smärtstillande tabletter längre, men visst gör det fortfarande ont.
I dag arbetar Erik Jonsson i verkstaden, där han färdigställer plåtarbeten till sina kollegor.
Han anser att han haft tur. Att han inte kunde ha fallit på ett bättre sätt. Framför allt är han glad över att kunna gå igen.
Ett år efter fallet har ingen ställts till svar för fallolyckan. Erik Jonsson svävar också på svaret i skuldfrågan.
– Det är en svår fråga. Jag skulle vilja säga att det helt är Nåidens fel, men nog ligger en del hos mig själv. Jag borde ha burit säkerhetssele. Sådana är reglerna, men jag och min kollega bad vid flera tillfällen innan jul om att få byggställningar till husets kortsida och fick bara undvikande svar. Det är klart att vi har rätt att gå från jobbet och säga att vi inte kommer tillbaka förrän ställningarna står där, men sånt gör man inte i vår bransch. Man utför jobbet oavsett riskerna.
Arbetsmiljöverkets utredning på totalt 160 sidor blev klar den 26 juni 2014. Verket anser att det handlar om ett brott mot arbetsmiljölagen.
– Det saknades fallskydd på olycksplatsen. Vi har lämnat in en begäran om åtalsprövning, säger Anita Israelsson, chef på Arbetsmiljöverket i Luleå.
Polisens förundersökning leds av miljöåklagare Christer B Jarlås. Arbetet har stått stilla i snart ett år.
– Det har tagit för lång tid, erkänner Jarlås. Jag har full förståelse för det utifrån polisens arbetssituation med flera stora utredningar i Luleå. Jag hoppas att det här ska bli klart innan sommaren.
Magnus Rahkola från Hala Plåtslageri vill inte kommentera händelsen, medan Stefan Erixon, vd på Nåiden, inte vill uttala sig i skuldfrågan.
– Vi har lämnat vår utredning till Arbetsmiljöverket. Nu är det upp till åklagaren att bedöma om något fel begåtts. Om vi har gjort fel ska vi självklart ta vårt ansvar.