Sjukdomen påverkar inte Berits liv

Berit har kämpat mot benskörhet i fem år och med hjälp av stöd kan hon i dag leva som innan sjukdomen.

Berit Blomberg, 77 år. Drabbades av benskörhet i ryggen 2014.

Berit Blomberg, 77 år. Drabbades av benskörhet i ryggen 2014.

Foto: Privat

Luleå kommun2019-11-18 15:24

Berit Blomberg, 77 år, diagnostiserades med benskörhet 2014. Det upptäcktes efter att hon gjorde en kortisonbehandling för temporaris artrit.

– Den kan göra att man blir blind och de satte in en kraftig dos av kortison. Jag hade tränat hela mitt liv men ryggkotorna började helt plötsligt slås ut. Det visade sig att jag var drabbad av benskörhet efter behandlingen. Men det var svårt att förstå för min läkare och mig eftersom det hände så snabbt, säger Berit Blomberg.  

Medicinbehandling och träning tog henne tillbaka men det tog henne fem år. Till skillnad från många andra med sjukdomen fick hon bra vård hela vägen. 

– Det var en lång kamp. Jag hade en fantastisk uppbackning av min läkare och familj. Läkaren har stöttat mig med att komma tillbaka. Jag tränade mycket och vi var på regelbundna möten och kollade prover och värden.

Första året var tuffast.

– Det var en kamp att bara gå i 15 minuter och hålla sig i väggarna inomhus. Jag fick instruktioner på hur man skulle kunna göra och man kunde inte sova. Det var jobbigt.

Hur ser din vardag ut i dag?

– I dagsläget kan jag nästan göra allt som jag kunde göra innan sjukdomen. Jag har ju värk och jag vet om det men då får jag lägga mig ner och vila på en yogamatta.

 I dag låter hon inte benskörhet kontrollera livet.

– Jag är inte ängslig över det. Jag cyklar, går och simmar. Jag gör det jag ska göra men jag vet att jag måste ta hand om det och att jag gör mjukträningarna. Men den styr mig inte. Det gör den inte, säger Berit Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!