Det visar årsboksluten för Luleå kommuns helägda bolag.
– Som helhet är det ett bra resultat för koncernen. Vi har starka och välskötta bolag som kontinuerligt jobbar med kostnader och intäkter, säger Roger Danell, vd för moderbolaget Luleå kommunföretag.
Lulebos bokslut blev klart redan förra veckan, vilket Norrbottens Media berättat om. Vinsten steg från 45,5 miljoner 2017 till 51,7 miljoner. Inräknat ägarandelen i Lunet blir Lulebos vinst 60 miljoner för 2018. Motsvarande siffra 2017 var 52,5 miljoner.
Läs mer: Starkt resultat av Lulebo
Renhållningsbolaget Lumire ökar från 11,6 miljoners vinst 2017 till 16,4 miljoner.
– Det är ett starkt resultat. Lumire har jobbat hårt både med kostnadssidan och intäktsbiten. Bland annat har bolaget fått igång deponidelen i Sunderbyn vilket bidragit kommersiellt till resultatet, säger Danell.
Den stora sedelpressen Luleå energi minskar sin vinst ganska kraftigt, från 143,9 miljoner till 123,8 miljoner. 2017 var dock ett rekordår utan motstycke och resultatet 2018 är det näst starkaste i bolagets historia.
– Det var nog flera faktorer som bidrog till rekordresultatet i fjol. Resultatet är kopplat till hur inköpsmarknaden ser ut. Det påverkas ganska mycket av elbörsen. Det är inget konstigt med att vinsten blir lägre. Luleå energi gör fortfarande ett mycket starkt resultat, säger Roger Danell.
Luleå hamn förbättrar också sitt resultat. 14,8 miljoner 2017 blev 17,3 miljoner 2018.
– De har också en lite säsongsberoende verksamhet men de har helt klart haft ett bra år. Vi ser både intäktsökningar och volymökningar, säger Danell.
Läs mer: LLT mot ny miljonförlust
Luleå lokaltrafik har det fortsatt tufft. För fjärde året i rad är det röda siffror. Årets förlust är 5,4 miljoner, vilket är något sämre än i fjol (minus 5 miljoner).
– De har ett koncernbidrag som täcker underskottet men behöver fortsätta jobbet med att hitta en affärsmodell som fungerar långsiktigt. De ökar trafiken och är en stor del i hållbarhetsarbetet, men samtidigt är det väldigt kostnadsdrivande.
Ett annat sorgebarn är Nordiskt flygteknikcentrum. Förlusten i fjol på en miljon dubbleras nästan 2018 till minus 1,9 miljoner. Anledningen är att den eftergymnasiala utbildningen har för få elever.
– De har samma kostnadsläge som i fjol men har drabbats av intäktsbortfall. Det finns en efterfrågan på eleverna när de är klara men i dagsläget är de för få, säger Danell.