Personalläget inom regionen blir alltmer ansträngt på grund av sjukskrivningar och vabbande hos vårdpersonalen, i spåren av coronasmittan.
Nu kräver Sverigedemokraterna att personalberedskapen förstärks genom lönematchning gentemot kommunerna.
Inför nästa veckas regionstyrelsemöte föreslår SD att politiken beslutar om att sjukvårdspersonal som tillfälligt tjänstgör hos regionen får samma lön som hos ordinarie kommunal arbetsgivare.
– Folk tackar nej till att arbeta för regionen, rycker inte in extra på helgerna exempelvis, eftersom de får mycket bättre betalt av kommunerna, säger Marianne Sandström, gruppledare för SD.
Som exempel nämner hon att en partikamrat, utbildad sjuksköterska, får uppemot 6 000 kronor mer i månadslön för att jobba inom omsorgen i Gällivare kommun, jämfört med att arbeta inom regionen.
– Det är så pass stora löneskillnader, i förhållande till de flesta av länets kommuner, vilket Region Norrbotten är medveten om. Problematiken blir extra synliggjord nu när vi har en kris med att rekrytera personal under coronapandemin.
Marianne Sandström menar också att regionen oavsett drabbas av högre lönekostnader nu.
– Bemanningsföretagen har en gyllene affärsmöjlighet. Om regionen inte lyckas lönematcha, tvingas de hyra in dyr personal från dem i stället.
Dessutom sker coronakrisen mitt i regionens stålbad, med totala besparingar på 700 miljoner kronor fram till 2022, som bland annat innebär anställningsstopp och svårigheter med dispenser.
– De har lättat på anställningsstopp i andra delar av landet på grund av corona, men de signalerna har vi oppositionspolitiker inte fått ännu, säger Marianne Sandström (SD).
Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) vill inte närmare kommentera SD:s initiativärende nu.
– Ärendet ska beredas. En omfattande, principiell fråga som inte kan hanteras på regionstyrelsen om en vecka.
Regionstyrelsemötet den 1 april har för övrigt en kraftigt reducerad dagordning, och ska dessutom vara stängt för allmänheten på grund av coronasmittan.
– Vi kommer bara att hantera det lagen kräver, det vill säga årsredovisningen med mera. Jag utgår från att det finns förståelse för att det extraordinära läget innebär att personal är hemma. Många rent administrativa frågor tvingas vi tills vidare skjuta på, säger Backgård.