Sällsynt mes på tredje besöket?

Kuttainen utanför Karesuando kan ha fått sensationellt besök i dagarna. Ornitologer utreder nu om det handlar om den asiatiska azurmesen.

Azurmesen härstammar från Asien. Senast den sågs i Sverige var 2002.

Azurmesen härstammar från Asien. Senast den sågs i Sverige var 2002.

Foto: Mattias Larsson

Kuttainen2019-11-05 13:28

Kuttainen utanför Karesuando kan ha fått sensationellt besök i dagarna. Ornitologer utreder nu om det handlar om den asiatiska azurmesen.  

Den ovanliga fågeln har bara skådats i Sverige två gånger tidigare. Första gången 1786 i Södermanland, andra gången 2002 i Masugnsbyn.  

Det orsakade stort pådrag bland fågelskådare, inte bara i länet och Sverige, utan även bland långväga fågelskådare som tog sig till nordligaste Sverige för att få en glimt av fågeln. Nu tros den vara tillbaka på svenskt territorium.  

Vittnen har sett fågeln, men hittills har bara mobilbilder kunnat tas. Ornitologerna behöver bättre bilder för att säkert kunna artbestämma fågeln.

– Det finns exempel när det visat sig vara en hybrid med till exempel blåmes, säger ornitologen Andreas Livbom

Han beskriver fågeln som väldigt ovanlig.  

Likt förra gången den sågs, 2002, tror han att hundratals fågelskådare kommer leta sig upp till Kuttainen, om misstankarna visar sig stämma.  

– Sist var det väldigt festligt, den var här ett par månader då, säger han.

Hur stort är det här för en fågelskådare? Om det är en azurmes?

– Det är jättestort. Det är ingen fågel man ser till vardags. De flesta skådare måste ju resa långt för att få se en. Och att få den på hemmaplan är ju något extra det med.  

Mattias Larsson, från Kuttainen, hade turen att fånga den misstänkta azurmesen på bild under måndagsförmiddagen. Han matar många fåglar, men är själv ingen fågelkännare. Kunskaperna räckte dock för att misstänka att det kunde vara något väldigt sällsynt i buskarna.  

–  Först trodde jag aldrig det kunde vara sant. Det kanske var en stjärtmes, tänkte jag. Sedan skickade jag den till en kompis, och sedan ringde jag en ornitolog, säger han. 

Karta: Kuttainen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!