Så gick mötet med batterijätten

I helgen träffade kommunalrådet Niklas Nordström (S) representanter för bolaget Northvolt – ett möte som kan ge 3000 nya jobb. Luleå är med i kampen om en enorm industrietablering.

7 maj 2017 11:31

Fabriken ska tillverka litiumjonbatterier och en etablering i Luleå skulle kunna ge den norrbottniska residensstaden mellan 2 000 och 3 000 nya arbetstillfällen.

Under lördagen mötte Niklas Nordström (S) Northvolts vd, Peter Carlsson och hans medarbetare, i ett försök att få den väldiga batterifabriken till just Luleå kommun. Med sig hade Nordström representanter från näringslivet, universitetet och andra aktörer som skulle ha en del i en eventuell etablering.

– Allt gick bra. Vi pratade om hur det fungerar att etablera sig i Norrbotten och styrkorna som finns i den här regionen. Jag tycker vi var väldigt övertygande, är det något vi kan här uppe så är det etablera stora industrier, säger kommunalrådet.

Under representationen flög man även helikopter över Luleå tillsammans med folket från Northvolt.

– De har fått möjligheten att se Luleå från luften så att de enklare kan se hur det hänger ihop med hamn, rälsar och logistik.

Bland annat att visades Stålverk 80-tomten upp, den så kallade Playa Plannja, där batterifabriken är tänkt att ligga. Den stora tomt där det på 70-talet skulle byggas ett stort industriprojekt. Projektplaner som till slut grusades.

Luleå är en av tio kommuner som är med i kampen om batterifabriken. Bland konkurrenterna finns Göteborg, Malmö, Norrköping, Västerås, Gävle och Skellefteå. Även två finska kommuner är med i dragkampen.

– Det vi pekar på är att vi är väl sammansvetsade här uppe och kan hantera stora industrier. Vi har redan passerat ett nålsöga, många har redan gallrats bort. Alla som är kvar kan ta emot den här etableringen, säger Niklas Nordström.

Hur pass sannolikt är det att det blir just Luleå?

– Jag tror man måste ha väldigt realistiska förhoppningar kring det här. Det är en jättestor investering det handlar om. Det är ju trots allt en investering på 40 miljarder kronor, det finns ingen industriinvestering som liknar den här sedan järnverket etablerades på 40-talet, säger Niklas Nordström.

Under söndagen flög Northvolt ner till Norrköping för att träffa nästa grupp kommunrepresentanter som försöker flirta till sig fabriksetableringen.

Men ett besked om var fabriken landar kommer ännu att dröja.

– Till sommaren har de sagt att ett besked ska komma. Men då handlar det nog om vi har gått vidare i ytterligare en gallring, säger Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy BorgJonas Andersson