Så blir vården när jouren stänger

På torsdag är det slut med kvällsöppet på jourcentralen. Då får Luleås hälsocentraler gemensamt ta ansvar för att erbjuda primärvård på kvällstid.

Läggs ned. Jourcentralen slutar med att ha öppet på kvällstid.

Läggs ned. Jourcentralen slutar med att ha öppet på kvällstid.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-01-29 16:52

Kravet från politiken, som formuleras i ett beslut i landstingsfullmäktige i juni 2015, är att en hälsocentral i varje närsjukvårdsområde ska hålla öppet till klockan 19 minst två gånger i veckan.

I Luleå uppfylls inte kravet eftersom jourcentralens verksamhet har prioriterats. Men i samband med att jouren slutar med kvällsöppet från och med den 1 februari ska hälsocentralernas öppettider förlängas.

– Jag har ännu inte sett den slutliga planeringen för alla, men vi kommer att kunna erbjuda kvällsöppet i större omfattning än det lägsta kravet, säger Kristina Myhr-Eriksson som är närsjukvårdschef i Luleå–Boden.

Region Norrbotten driver åtta hälsocentraler i Luleå och utöver dem finns privata Norrahamn. Det blir upp till de åtta att tillsammans uppfylla kravet på kvällsöppet.

Läs mer: Nödropet från akuten

Exakt hur det kommer se ut är inte klart, men en av hälsocentralerna planerar i alla fall att ha öppet en kväll varannan vecka.

– Om alla hälsocentraler gör så eller nästan så täcker vi veckorna mer än väl, säger Kristina Myhr-Eriksson.

Kvällarna kommer att vara öppna för bokade tider, samtidigt som resurser ska frigöras för akuta besök på dagtid. Dagverksamheten får något förstärkta resurser eftersom läkarna inte längre behöver lånas ut till kvällsjouren.

I och med det ska de allra flesta som i nuläget får vård på jourcentralen kunna tas om hand på sin egen hälsocentral.

– Med god planering och framförhållning kan vi tillgodose det, absolut. Vi vet hur många personer som söker på jourcentralen och slår man ut det på varje hälsocentral är det inte särskilt många.

Läs mer: Därför stänger jourcentralen

Stängningen av jourcentralens kvällsverksamhet har kritiserats av såväl medborgare som oppositionspolitiker och fackförbundet Vårdförbundet. En vanlig invändning är att beslutet ska leda till att akutmottagningen i Sunderbyn blir ännu mer pressad.

– En av de risker vi själva har sett. Men viktigt att komma ihåg är att patienter som har kommit till jouren inte ska till akuten. De ska naturligtvis komma till sin hälsocentral.

Personalen på akuten kommer att få tillgång till tider på hälsocentralerna för att kunna skicka patienter direkt dit dagen efter.

– I stället för att de ska behöva ringa igen.

Den nya organisationen kommer att följas upp kontinuerligt, enligt Kristina Myhr-Eriksson – som säger att hon har förståelse för missnöjet med förändringen.

– Jag kan förstå att medborgarna inte tycker att det är bra att man drar tillbaka en service som har funnits i många år, men jag hoppas att man ska märka att tillgängligheten på hälsocentralerna kommer att bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!