Ronja attackerades utanför affären – fick operera bort ögat

Jennifer Wikström skulle gå in i affären och köpa en dricka. När hon kom ut var hennes fastbundna hund Ronja chockad, skadad och rädd. Troligtvis hade hunden blivit sparkad av en okänd människa och har nu tvingats operera bort ena ögat. "Jag är så jävla förbannad över hur någon kan göra såhär", säger hon.

28 september 2017 10:04

Det var i lördags kväll som Jennifer Wikström och en kompis var ute och gick på Porsön med hunden Ronja, en tvåårig blandning mellan chihuahua och pinscher.

Utanför Ica band de fast Ronja i en stolpe och sprang in lite snabbt för att köpa en dricka. När de kom ut var det en livrädd hund som väntade, gömd bakom stolpen.

– Hon är ju alltid jätteglad annars, alltid. Nu var hon konstig, inte alls glad. Hon stod bakom stolpen som för att gömma sig. Hon var väldigt reserverad, säger Jennifer Wikström.

Väl hemma var Ronja fortsatt olik sig själv, hon ville mest vara i fred. Efter att Jennifer gått och lagt sig förstod hennes sambo Erik Backeblad att något var fel.

– Hon var inte sprallig som hon brukar, hon ville inte mysa eller busa. Hon la sig bara själv. När jag tog upp henne så såg jag att hennes öga var helt rinnigt och såsigt. Det var som att hela ögat hade geggat igen. Så jag drog försiktigt ner skinnet under ögat och det var så svullet. Det buktade ut, hängde och var fullt med smuts. Jättehemskt, säger Erik.

Han gjorde rent ögat så gott han kunde med tops och spritsvabb.

– Hon ojade sig, skrek och gnällde. Då tänkte jag: Vad är det som har hänt? Det här är inte normalt. Sen sov hon och sov och sov. Hon var slut.

På söndagsmorgonen upptäckte sedan Jennifer att hundens öga var jättesvullet. Det hade kommit var och såg väldigt illa ut. Samtidigt som Ronja inte ville röra sig. Hon låg bara där, ointresserad av kontakt.

Jennifer ringde till sin mamma Helena Wikström i panik som sedan ringde veterinären.

– De sa att vi skulle komma in med henne direkt. Då hade hon 39,9 graders feber och ögat var jättekonstigt. Jag tänkte att det kanske var en infektion, men veterinären sa direkt att de måste behålla henne, säger Helena.

När veterinären frågade om Ronja hade fått en smäll så började de ana att något hade hänt utanför affären.

– Troligtvis har hon blivit sparkad, men ingen har sett någonting. Jag har ringt Ica och frågat om de har övervakningskameror, men de har bara kameror inomhus, säger Jennifer.

Det kan inte vara något annat som har hänt?

– Nej, hon var ju helt normal när vi gick in.

Har du polisanmält?

– Nej, det är ju ingen idé när det inte finns svart på vitt vem som har gjort det.

Ronjas öga var så illa däran att man var tvungen att operera bort det. Dessutom har hon haft tryckningar bakom sitt andra öga. Om det skulle bli värre kan det bli så att hon måste avlivas.

– Det går ju inte att ha en blind hund. Men förhoppningsvis är det ingen fara med det andra ögat, säger Jennifer.

Ronja sitter i "mormor" Helenas knä under hela intervjun. Hon skakar och är full av smärtstillande.

Jennifer och Erik säger att de aldrig mer kommer att binda en hund utanför affären.

– Aldrig i livet. Jag tycker fan att det är hemskt, det är för jävligt, säger Erik.

– Ett oskyldigt djur. Hon har inte gjort någonting. Jag är så ledsen för hennes skull och så jävla förbannad över hur någon kan göra såhär. Jag har gråtit stup i kvarten sedan det hände, säger Jennifer.

Jennifer berättade först om händelsen i ett Facebookinlägg. Det kändes viktigt att varna andra.

– Det här får inte hända någon annan hund. Det är fruktansvärt, säger Helena.

Har ni några förhoppningar om att hitta den som gjorde det?

– Förhoppningar har vi ju, men vi får väl vänta och se.

De vill passa på att tacka djursjukhuset i Gammelstad samt ögonspecialisten och veterinären Stefan Rösäter.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande. De har hållit oss informerade hela tiden och varit väldigt fina och förstående. Det här är ju inte vardagsmat för dem heller, säger Helena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Höjer