Pressad Luleåminister: "Upp till Sjöstedt"

Luleåministern Eva Nordmark (S) har bara drygt två månader bakom sig i regeringen – men snart kan hon vara avsatt. Detta efter V:s hot om en misstroendeförklaring. "Jag vill köra in i kaklet", säger hon till Norrbottens Media.

"Om Jonas Sjöstedt avsätter mig – kanske hela regeringen – då undrar jag vad han vill se för arbetsmarknadspolitik tillsammans med M, KD och SD?", sa Luleåministern Eva Nordmark (S) under sitt besök i hemstaden under torsdagen.

"Om Jonas Sjöstedt avsätter mig – kanske hela regeringen – då undrar jag vad han vill se för arbetsmarknadspolitik tillsammans med M, KD och SD?", sa Luleåministern Eva Nordmark (S) under sitt besök i hemstaden under torsdagen.

Foto: Nils Johansson

Luleå2019-11-21 21:04

"Gör din plikt, kräv din rätt", stod det på en gammal valaffisch i SSU:s lokaler i Luleå i slutet av 80-talet. Cirka 30 år senare är Eva Nordmark åter på hemmaplan och talar inför ett fullsatt Lillan under torsdag kväll,  med partitrogna S-medlemmar och fackliga företrädare som ville veta mer om hennes politiska vision och tankar kring alltifrån otrygga anställningar och arbetsplatsolyckor till jobbmöjligheter för nyanlända.

– Jobben är grunden för Sveriges välstånd, sa Nordmark och fick rungande applåder till svars.

Samtidigt stormar det kring hennes person i riksdebatten. Efter cirka tio veckor som ny socialdemokratisk arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson står det klart att Eva Nordmark har regeringens kanske tuffaste ministeruppdrag. 

Under torsdagen kom dessutom utspelet från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt om att väcka en misstroendeförklaring mot Nordmark – om hon inte stoppar den pågående nedmonteringen av Arbetsförmedlingen.

Vänsterkritiken grundar sig inte minst på Januariavtalets inriktning på att låta fristående aktörer ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

Det är kaos i AF:s avveckling, vi måste dra i nödbromsen och därmed är vi beredda att sätta oss med övriga i opposition och agera mot regeringen, sa Jonas Sjöstedt till Norrbottens Media redan när han besökte Ersnässkolan utanför Luleå förra veckan.  

Nu är både M och SD redo att gå samman med V i en ohelig allians och fälla Eva Nordmark i ett misstroendevotum, men Luleåministern ifrågasätter skarpt hotet om att bli avsatt.

– Jonas Sjöstedt har läst Januariavtalet, och röstat fram regeringen Löfven. Därmed har han godkänt att det ska se ut på detta sätt. Att väcka misstroende mot mig nu riskerar tilltron för politiken. 

Luleåministern undrar också vad vänsterpartisten har för alternativ.

– Om Sjöstedt avsätter mig – kanske hela regeringen – då undrar jag vad han vill se för arbetsmarknadspolitik tillsammans med M, KD och SD?

Samtidigt medger Eva Nordmark att även hon oroas över mycket rörande det uppkomna kaoset inom AF:s organisation.

– M+KD-budgeten innebar att myndigheten tvingades spara 3,3 miljarder kronor. 4 500 personer varslades – det största varslet i Sverige i år. Många av dem var också mina medlemmar, säger Eva Nordmark som fortfarande var TCO-ordförande när chockvarslet kom förra vintern.

Jonas Sjöstedt framför även en rad andra krav riktade mot arbetsmarknadsministern, utöver att stoppa privatiseringen av AF. Bland annat vill han att regeringen tillför extra pengar till myndigheten.

Och där ger Eva Nordmark svar på tal.

– I budgetpropositionen för 2020 har jag och Magdalena Andersson presenterat en jobbsatsning på 1,3 miljarder kronor. Därigenom finns det pengar till extratjänster, arbetsmarknadsutbildningar och en fortsatt utbyggnad av kunskapslyftet.  

Jonas Sjöstedt verkar ändå inte nöjd. Hur oroad är du över att han fullföljer hotet om ett misstroendevotum?

– Det får stå för honom i så fall. Jag vill göra allt jag kan för att arbetsförmedlingen ska få arbetsro, så att vi får stabila förutsättningar över tid, och säkerställer den lokala närvaron både för arbetssökande och arbetsgivare i hela landet.

Sitter du kvar som arbetsmarknadsminister efter årsskiftet?

– Det får vi se. Nu vill jag i alla fall köra in i kaklet och skapa en bra arbetsmarknadspolitik, säger Eva Nordmark.

V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar med att avsätta arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) från Luleå. "Det får stå för honom i så fall. Jag vill göra allt jag kan för att arbetsförmedlingen ska få arbetsro", säger Eva Nordmark.
V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar med att avsätta arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) från Luleå. "Det får stå för honom i så fall. Jag vill göra allt jag kan för att arbetsförmedlingen ska få arbetsro", säger Eva Nordmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!