"Potentialen är enorm"

En intressant laxfiskekonferens har hållits i Sörbyn. Laxfisket i Råneälven har möjlighet att ge besöksnäringen en rejäl knuff framåt – om alla bitar faller på plats.

Palle Andersson.

Palle Andersson.

Foto: Joakim Nordlund

SÖRBYN2017-06-18 20:41

I slutet på förra veckan samlades en rad människor i Sörbyn och alla hade anknytning till laxfisket på något sätt. Råneälven har sett en kraftig uppgång vad gäller laxbeståndet och det här öppnar också möjligheter för besöksnäringen. Glenn Douglas leder EU-projektet Laxförvaltning för framtiden där man arbetar med att förbättra laxförvaltningen i Råneälven som också ingår i Natura 2000. Projektet ägs av Norrbottens kommuner och Glenn Douglas som har sin ordinarie anställning hos Sportfiskarna (som är Sverige sportfiske- och fiskevårdsförbund) är nu istället uthyrd till det här projektet som projektledare.

– Vi träffas för att de som nu är här ska få uppleva modern fiskeförvaltning ur ett norrbottniskt perspektiv. Till exempel kan näringsdepartementet få komma, se och uppleva de här älvarna som de annars förvaltar, säger Douglas.

Sedan fortsätter han:

– De gör ett bra jobb och de sitter centralt i Stockholm där de bland annat arbetar med i kvotförhandlingar. Det är bra att de kommer hit och träffar människor här och ser de områden som verkligen påverkas av deras beslut.

Palle Andersson representerar Degerselets samfällighetsförening och han var också en av föredragshållarna under seminariet i Sörbyn.

– Det är bra att få träffas så här. Vi är många som måste samverka. Degerselets samfällighetsföreningen eller Råneälvens kortfiskeområde, Länstyrelsen, Laxälvar i samverkan och Östersjölaxälvar. Alla de är ju sådana som vi måste samverka med för att kunna utveckla Råneälven som förvaltningsområde och kunna driva fiskeförvaltningen åt rätt håll här, säger Palle Andersson.

Han poängterar också hur viktigt det är att man har bra relation till bland annat markägare och andra samarbetspartners.

– Vi har många andra jätteintressanta människor med här. Bland annat från näringsdepartementet, jordbruksverket och havs- och vattenmyndigheten. Målet är att vi ska få till stånd en älvspecifik förvaltning där vi som fiskerättsägare får möjlighet att fullt ut förvalta fisket och sätta reglerna utifrån vår lokala kunskap om fisket, säger Andersson.

Vilken potential har Råneälven ur ett besöksnäringsperspektiv?

– Potentialen är enorm. Jag skulle gissa att det i framtiden skulle kunna vara hundra stycken som arbetar inom besöknäringen. Inte bara på sportfisket då utan totalt i besöksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om