Bakslag för småbåtshamnen

Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat att avslå ett överklagande från Rosviks hamnförening. Den är inte nöjd med kultur och fritidsnämndens beslut att godkänna muddringen i farleden in till hamnen.

Kassören Anders Lindfors.

Kassören Anders Lindfors.

Foto: Gunnar Westergren

Luleå/Piteå2018-12-20 14:09

– Vi kommer inte att gå vidare med detta. Vi har försökt prata med de på kultur och fritidsförvaltningen om muddringen vid småbåtshamnen men inte fått något gensvar. Vi har förstått att de inte kommer att göra något mer.

Det säger Anders Lindfors, kassör i Rosviks hamnförening efter att förvaltningsrätten i Luleå avslagit föreningens överklagan över det beslut kultur och fritidsnämnden i Piteå tog den 16 oktober i höst. Beslutet handlade om att nämnden godkänt de muddringsarbeten som utförts i sundet och vid inloppet till småbåtshamnen. Förvaltningsrätten pekar på att ett överklagat beslut ska upphävas om det inte tillkommit på ett lagligt sätt.

"Anders Lindfors har framfört skäl att beslutet är olämpligt, men det har inte framkommit att det strider mot lagen", skriver förvaltningsrätten.

Bakgrunden till den tvist som uppstått mellan hamnföreningen och Piteå kommun bottnar i att föreningen underkänner det muddringsarbete som omfattade en radie om 300 meter från hamnen ut mot sundet.

– Det ligger fortfarande stenar kvar som borde ha plockats bort. Muddringsarbetena ramades aldrig in och vi vet i dagsläget inte hur djupt det är efter muddringen, säger Anders Lindfors.

Det blir dock inga fler arbeten i farleden utanför Rosvik.

– Det är tråkigt att föreningen inte är nöjd. Men vi rättar oss efter nämndens beslut och vi har idag inget uppdrag att utföra fler åtgärder. Det blir upp till politiken att bestämma om det ska göras något mer, säger förvaltningschef Mona Lundström.

Projektledare Per Lenndin säger att det kommer in dubbla budskap till förvaltningen efter muddringen.

– En del klagar på att det ligger kvar stenar. Andra klagar på att folk har börjat köra för fort i farleden.

Parallellt med tvisten mellan föreningen och Piteå kommun pågår polisutredningen kring huruvida Piteå kommun gjort sig skyldig till miljöbrott i samband med muddringen. I muddringsansökan angavs att deponeringsmassorna skulle skickas till en anläggning utanför Umeå för att bearbetas men det gjorde inte Piteå kommun. Massorna kördes i stället till Pirevas anläggning vid Bredviksberget där det bearbetades till att bli icke miljöfarligt avfall.

Med det gjorde Piteå kommun ett olagligt avsteg från miljötillståndet.

– Hade kommunen anmält att massorna skulle skickas till Bredviksberget hade det vari okej, men nu gjorde den inte det. Då blir det ett brott utifrån miljöbalken, säger Alexander Lindgren, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!