Östra länken invigd - nu kan Luleå växa

Före detta kommunalrådet Karl Pedersens avtryck i Luleå är Kulturens hus. Nu har kommunalrådet Yvonne Stålnacke ett eget monument – Östra länken, som invigdes på lördagen.

17 september 2017 08:35

Jätteprojektet Östra länken är i flera avseende en succé. Det blev billigare är budgeterat och det blev klart tidigare än planerat och, inte att förglömma, inga allvarliga skador har inträffat under byggnadstiden.

Som det ser ut i nuläget ser det ut som om kostnaden blir 550 miljoner kronor, det vill säga drygt tolv miljoner under budget.

Jesper Klefsjö, chef för investeringsavdelningen på Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning säger att kommunens och NCC:s samverkansarbete har spelat stor roll i arbetet att bygga länen.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke strålade som solen i det regndaskiga vädret.

– Det här är ett succéprojekt. Nu finns det förutsättningar till att Luleå växa och utan tillväxt är det lätt att hamna i en nedåtgående spiral, säger Yvonne Stålnacke.

Karl Pedersen har tilldelats äran för att Kulturens hus byggdes. Nu har Yvonne Stålnacke fått ett eget monument.

– Vatten och avloppsledning som kommer att hålla i minst 100 år, de du, sade hon.

Lördagens invigning drog flera tusen personer som strosade omkring den fem hundra meter långa strandpromenaden som täcker vatten och avloppsrören.

Det bjöds på aktiviteter som bajsmete, hästridning, teater, körsång bland mycket mer.

Invigningsceremonin avslutades med att Yvonne Stålnacke, Maria Zimdahl, vd NCC Civil North, Mats Eklund, NCC och Jesper Klefsjö, Luleå kommun grävde planterade tre aplar son är tänkt att symbolisera områdets vårdträd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist