Open water – då trivs Ellen som bäst

Varken djupet eller fiskarna skrämmer henne. Ellen älskar att simma i öppet vatten och när vattnet blivit 14 grader kickar säsongen igång.

13 augusti 2019 20:51

Med ryggsäcken full av blöt våtdräkt och simmössor stiger Ellen Dyverfeldt, 29, in på badhuset i Luleå.

– Egentligen tänkte jag träna i bassängen idag. Men det var 14 grader i vattnet, och där går min gräns, så jag simmade ute, säger Ellen som njuter av att simma i det fria efter en vinter i bassängen.

Hon tränar och tävlar i simning i öppet vatten och tycker att det är en fantastisk träningsform. Just idag går det vita gäss på vattnet och det är ”lite stökigt”.

– Ett sådant träningspass ger en bra adrenalinkick! Andra dagar, när solen skiner och vattnet ligger spegelblankt, är ett simpass nästan att jämföra med en myspromenad.

Hon har alltid gillat att träna och i många år var dansen huvudnumret i hennes liv. Ellen gick dansgymnasium i Piteå, innan hon utbildade sig till dansare i Österrike. Efter det väntade en flytt till London, där dansen varvades med en utbildning till personlig tränare. Det var i den vevan hon träffade sin irländske sambo Steven, som lockade med open water swim, som det heter på engelska.

– Vi cyklade 4 mil till en ort där det fanns en sjö som enbart var till för simmare. Där slipade jag min crawlteknik och där växte intresset, säger Ellen, som – efter nio år utomlands – flyttade hem till Luleå för ett år sedan.

Här simmar hon längs strandlinjerna, eftersom det är alltför mycket båttrafik till havs.

– Mina föräldrar har en stuga vid en sjö mellan Överkalix och Övertorneå och där simmar jag ofta tvärs över sjön och tillbaka, säger Ellen, som blev glatt överraskad när hon upptäckte att Juoksengi midnight swim visade sig vara en stor, internationell open water-tävling.

Hon och sambon Steven deltog i två kilometersdistansen förra året. I år är siktet inställt på ett 21-kilometerslopp i Värnamo.

– Det är riktigt långt. Jag har som längst simmat tio kilometer hittills, säger Ellen och berättar att hennes träningspass är allt mellan 30 minuter till två timmar långa.

För den som är sugen att testa simning i öppet vatten har Ellen några råd på vägen:

– Börja bara! Simma 50 meter ut från stranden och tillbaka. Trolltjärn är en bra nybörjarsjö. Ha med dig någon som står på stranden och väntar. Lär dig crawla, bröstsim är alltför energikrävande. Håll koll på omgivningen, det är lätt att börja dra snett. Använd en färgglad simmössa, så att du syns!

Ellen säger att den svåraste utmaningen för henne var att lära sig att hålla koll på omgivningen och samtidigt hitta sin egen rytm. Och det bästa med simningen?

– Det är bara svinhärligt att ge sig ut och simma!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik