På SSAB i Luleå får det anställda sedan i fredags vara hemma en dag i veckan med bibehållen lön.
– Förra veckan var första veckan vi gjorde det och det gäller bara de som är dagtidsgående, med vissa undantag. Driften fortsätter vi att köra i stort sett som vanligt, säger Tomas Karlsson, klubbordförande för verkstadsklubben på SSAB i Luleå.
2013 slöts ett centralt avtal som går under namnet "Trygghet och flexibilitet" där IF Metalls medlemmar avstod 1,5 procent i löneutrymme under den avtalsperioden för att ha som en pott för att parera svängningar inom stålindustrin.
– Vi sätter in 34 timmar varje år från kollektivet och företaget sätter in 34 timmar så det blir totalt 68 timmar som går in i en bank varje år. Det är från dessa timmar som vi tar ut nu och är lediga på fredagar.
Det senaste året har det varit en något osäkrare marknad för stålföretagen i Europa.
– Det är lite gungigt just nu inom stålindustrin. En del av de stora stålföretagen i Europa varslar och är på väg att säga upp personal. Orsaken till det är i grund och botten handelskriget mellan USA och Kina som drabbar även Europa.
Dessa förändringar genomförs i olika omfattning på samtliga orter där SSAB är etablerat.
– Om vi inte hade haft det här hade företaget kanske varslat om uppsägningar. Nu går vi ned lite i tid och sedan får vi ser hur djup den här nedgången är. Förhoppningsvis är den inte så djup, säger Tomas Karlsson.
Av det omkring 800 anställda som omfattas av avtalet är det cirka 400 som nu har fått erbjudande om att behöva gå till arbetet på fredagar.
– Som det var 2008 och 2009 med jättestort varsel med neddragningar. Det undviker vi med det här avtalet. Nu har vi skapat en buffert. Sedan vet man inte vad som händer om det kommer att fortsätta. Vill det sig riktigt illa så kanske vi hamnar i en svårare situation, säger Tomas Karlsson.
Även tjänstemännen på SSAB har fått ett erbjudande om en liknande lösning där de får ta ut 12 dagars ledighet men med endast 6 dagars löneavdrag. Av de cirka 300 tjänstemännen har majoriteten, omkring 80 procent, valt att tacka ja till erbjudandet.
– Som det ser ut i dag bedömer jag att det kommer att räcka, men det är beroende på hur marknaden utvecklar sig. Det är en lite volatil situation, säger Tomas Vestman.