Norrbottning med islamistkoppling i fängelse

En 28-årig man från Norrbotten, som har kopplats till radikala islamister efter en tid i Syrien, dömdes nyligen för mordförsök. Ett våldsbrott som avslutades med tre skott från ett grovkalibrigt jaktvapen.

En 28-årig man från Norrbotten dömdes tidigare i höstas för försök till mord efter ett skottdrama i södra Sverige. När polisutredningen drog i gång visade det sig att mannen misstänktes var en så kallad återvändare från  Syrien.

En 28-årig man från Norrbotten dömdes tidigare i höstas för försök till mord efter ett skottdrama i södra Sverige. När polisutredningen drog i gång visade det sig att mannen misstänktes var en så kallad återvändare från Syrien.

Foto: Anders Wiklund/TT

Solna kommun2019-11-06 19:21

Den 28-årige mannen var själv utsatt för utpressning av grovt kriminella för en handfull år sedan. I det fallet rörde det sig om oavslutade narkotikaaffärer.

Vid den tiden rörde sig 28-åringen i grovt kriminella kretsar och hade en tid innan utpressningshistorien dragit på sig en stor knarkskuld till en av de större langarna i trakten.

I förlängningen ledde den härvan till långa fängelsestraff för en handfull personer kopplat till utpressningen. 

En natt i maj i år ekade tre dova knallar mellan husen på en plats i Mellansverige. Vid kolven på studsaren med kalibern 9,3x62 milimeter, ett vapen med en oerhörd kraft och gjord för älg- och björnjakt, fanns 28-åringen.

På natten hade ett bråk mellan 28-åringen och en annan man i förlängningen lett till ett drama på liv och död. Ett av skotten gick rakt igenom en skåpbil där en mannen och en kvinna färdades.

Då fanns redan uppgifter om 28-åringen som en så kallad "återvändare" med kopplingar till radikala islamistkretsar efter en tid i Syrien, som tidningen Expressen avslöjat. 

Enligt kvällstidningen reste den 28-årige norrbottningen till Syrien med sin dåvarande hustru 2013.

I förhör uppger också 28-åringen att han har känt sig jagad av säkerhetspolisen, Säpo. 

Hans förklaring till vistelsen i Syrien är att han och hustrun har arbetat med bistånd.

28-åringen hävdade under rättegången efter skotten i maj att han agerat i nödvärn. Som en alternativ förklaring anger han så kallat putativt nödvärn, att han inbillat sig att han var angripen.

Vapnet plockade han fram för att han såg en gevärspipa sticka upp ovanför dörrkarmen i bilen, när målsägarna rullade in på gården där han vistades.

Men Solna tingsrätt anser att 28-åringen redan förverkat sin rätt till nödvärn i det första skedet under slagsmålet för att han inte avlägsnat sig från den angripnes gård.

Domstolen ger inte heller mycket för 28-åringens uppgifter om upprinnelsen till skottlossningen och det vapenliknande föremålet.

Solna tingsrätt anser det klarlagt att 28-åringen försökt skjuta ihjäl en kvinna och en man, som för honom var helt obekanta med ett kraftfullt jaktvapen – och berusad av alkohol och narkotika.

28-åringen döms till sex års fängelse för försök till mord, misshandel och grovt vapenbrott. Han ska också betala totalt 201 250 kronor i skadestånd till målsägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!