På fler än ett sätt kan klimatförändringarna vara ödesfrågan för Norrbotten. Under onsdagen samlade Industriarbetsgivarna (IA) till konferens i Luleå. Närvarande gjorde bland andra Niklas Nordström (S) och Nils Edberg, platschef vid SSAB i Luleå.
– Klimatfrågan har ställt upp och ner på mycket av synen på basindustrin. Ska vi klarar klimatomställningen så är Norrbotten med dess rikedomar en grundförutsättning, säger kommunalrådet.
Vilka förutsättningar finns i Norrbotten idag för att stärka basindustrin?
– Här finns ett enormt kunnande, ett universitet som utbildar och gymansieskolor med teknikcollege. Vårt samhälle är organiserat för att förse industrin med kunnigt folk, råvaror och energi.
Nordströms bedömning är att basindsutrin kommer att stå för en kraftig tillväxt i närtid eftersom råvarorna som produceras här kommer att vara avgörande i klimatfrågan.
– De särartsmetaller som man söker här kommer att vara avgörande när vi ska bygga framtidens elfordon.
LKAB redovisar rekordproduktion och delar ut vinst, men gruvbolaget är relativt ensamt på marknaden i Norrbotten sett till antalet företag som stampat i startgroparna för att starta gruvor.
Vilka förändringar behövs?
– Vi behöver ha en mer positiv lagstiftning för gruvor. Det är svårt för oss i Luleå att påverka den nationella lagstiftningen, men vi ser ju många gruvor som vill komma igång men inte gör det.
Eftersom stora industriaktörer som SSAB och LKAB minskar sin personal genom effektiviseringar och omställning till automation kan just nyetablering av arbetsgivare i länet, gruvor eller annat, vara sådant som skulle kunna generera arbetstillfällen till Norrbotten, tror Nordström.
– Vi kommer nog att få se att det är nytillskotten, som nya gruvor, tillsammans med förädling av råvaror som kommer att vara det viktiga.
Nordström menar också att det finns kringeffekter av en välmående basindustri.
– När basindustrin mår bra, då mår besöksnäringen och service- och konsultbranschen bra.
Men ett flertal intressen står i konflikt med viljan att starta upp gruvor exempelvis miljö, naturvård och rennäring.
Vilket pris ska man vara beredd att betala för att få nya gruvor?
– Jag tror att vi har så stark lagstiftning i övrigt som balanserar dessa saker så det går att förena näringsverksamhet som gruvor med andra värden. Vi måste tänka så. Vi kan inte se att de ska stå i konflikt med varandra, det blir ju orättvist. Dilemmat för oss är att om vi inte har den här verksamheten här så ska man bryta kobolt i Kina eller Kongo med villkor som är sämre för miljön och för arbetskraften.
Industriarbetsgivarna lyfter Sveriges arbetskraftskostnader som internationellt sett är höga som ett stort problem.
Hur stort är problemet anser du?
– Den är så liten i sammanhanget då det är mycket annat som kostar, men ska du ha utbildade människor och attraktiva samhället så måste du ha villkor för de anställda som är bra och vi ska ta ut skatter på en sån nivå att vi kan finansiera välfärd och service, säger Niklas Nordström.
– De andra sakerna är mycket viktigare. Vi måste ha snabb och säker myndighetsutövning för att ge tillstånd för gruvor och att vi driver på från politiken så att det blir investeringar infrastrukturen och vi ser till att utbildningsväsendet fungerar och tillhandahåller rätt kompetenser.
Det saknas inte utmaningar för basindustri som förutom ökad produktionstakt riskerar att stå inför personalbrist i framtiden. SSAB är en av de största arbetsgivarna i länet, men på deras horisont finns också 40-talisternas pågående pensionering.
– Vi har inget akutläge idag, men vi har också stora pensionsavgångar och det är ett område där vi måste vara alerta. Vi vill inte bara ha medarbetare utan vi vill ha de bästa medarbetarna, säger Nils Edberg.
– Det allra viktigaste tror jag är att vi får in en bild av vad vi egentligen är, att vi är en viktig del av samhället här, har attraktiva jobb och ligger i framkant gällande hållbarhet. Om vi kan skapa den bilden tror jag att de andra sakerna ger sig.