Efter timmar av debatt röstades Socialdemokraternas budgetförslag igenom under måndag kväll, med stöd av Moderaterna och Landsbygdspartiet.
Läs mer: Nordström: "Gör vi inget blir det än värre"
Efteråt, i en direktsänd intervju med Norrbottens Media, kommenterade kommunalrådet Niklas Nordström (S) beslutet.
– Skönt att det finns en stabil majoritet för budgeten, att tre partier tar ansvar. Nu kan Luleå ta itu med sina ekonomiska problem och inte skjuta dem framför sig.
Ni tänker genomföra kraftiga effektiviseringar – besparingar – på alla kommunens förvaltningar, motsvarande drygt 370 miljoner kronor. Varför?– Vi har framförallt väldigt höga lokalkostnader. Vi måste krympa de kostnaderna och jobba smartare. Vare sig personal eller pengar räcker till för framtidens välfärd. Skjuter vi på problemen, gör vi det bara värre för oss – och då måste vi säga upp personal.
Varför vill ni inte använda ordet ”besparingar”?– Med ordet ”besparing” tror de flesta att det blir mindre pengar – men det blir tvärtom mer. Vi tillför pengar för att det blir fler äldre och barn i Luleå, men också för att lönerna går upp.
Samtidigt vill ni ”effektivisera” bort över 200 miljoner kronor bara inom skola och omsorg. Hade inte de pengarna behövts i verksamheterna?– Så kan det vara. Men vi ska inte använda pengarna till fel saker. Nu går det väldigt mycket pengar till lokaler. Luleå har ett problem. Vi har dåligt skötta fastigheter, gator och vägar. Detta måste vi ha råd med. Därför behöver vi strama upp ekonomin, hålla hårdare i pengarna. Annars rusar vi rakt mot skattehöjningar och uppsägningar.
Hur säkra är ni på att detta inte slår mot skola och omsorg?– Det kommer att innebära förändringar. Det finns inte längre något utrymme för små äldreboenden, förskolor och liknande. I stället kommer vi få se större enheter. Bara att renovera ett kök på en förskola kostar elva miljoner kronor. De pengarna vill vi lägga på personalen i stället.
– Låter vi bli att göra saker, då kommer den ekonomiska verkligheten att slå oss i nacken och då måste vi säga upp folk. Och det vill vi inte.
Ni ger garantier för att det inte ska ske några personaluppsägningar?– Garantier kan man inte lämna, det kommer att ske förändringar. Men min poäng är att när vi tar tag i problemen nu, innebär det att vi ska slippa uppsägningar av personal. Tvärtom, vi kommer behöva varenda undersköterska och varenda lärare.
Men exempelvis Äldrevårdsupprorets krav handlar snarare om personalförstärkningar. Hur ska de gå att genomföra nu?– Det kan inte realiseras eller utlovas av någon kommun i hela Sverige – av det enkla skälet att det inte finns folk att anställa. Därför måste vi jobba på ett annat sätt och använda digitalisering. Hela kommun-Sverige står inför en brist på lärare, undersköterskor, socionomer, vaktmästare med flera. De partier som låtsas att det problemet inte finns, de är inte förankrade i verkligheten. Nu är vi tre partier som tar ansvar. Vi låtsas inte om en ”verklighet” som är fantasier.
Vilka skolor vill ni lägga ner?– Det uppdraget går nu till barn- och utbildningsnämnden, som är sakkunniga i detta. Fullmäktige sätter bara ramarna.
Har du någon uppfattning om hur många skolor som behöver läggas ned?– Nej. Absolut kommer det bli förändringar men gör vi inte detta, så kommer det bli färre personal och det vill ingen ha. Vi måste garantera att barn får en bra utbildning, eller att äldre får en bra vård. Enda sättet att göra det är att minska på lokalkostnaderna. De kommer de närmaste åren att stiga motsvarande en skattehöjning på 1,50 kronor. Vi kan inte bara passivt titta på i den utvecklingen.