Mordförsök: Åklagaren yrkar på långt straff

En 60-årig företagarprofil misstänks för försök till mord och vid den sista rättegångsdagen yrkade åklagaren på åtta års fängelse.

19 september 2019 17:38

Den 60-årig företagarprofilen i Piteå greps i anslutning till den misstänkta brottsplatsen i Jävre i början på maj. I bostaden påträffades en svårt skadad man. Offret hade blivit attackerad och fått två knivstick i halsen. Skadorna var inte livshotande. De båda männen var vänner sedan länge. 

Den misstänkte mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. 

Vid den sista rättegångsdagen yrkade åklagaren Klara Dahlström på att mannen ska dömas till fängelse i åtta år för försök till mord.

– Det skedde i målsägandes bostad och det har skett när målsägande ligger och sover. De har varit vänner under väldigt lång tid, så målsägande ska kunna känna sig trygg i de här sammanhanget. Det är det som gör att det blir försvårande enligt min mening, säger Klara Dahlström. 

Lars Grönberg anser inte att åklagaren kunnat bevisa att den åtalade hade för avsikt att döda.

– Han är åtalad för försök till mord och det tycker inte jag att åklagaren har bevisat på något sätt. Omständigheterna tyder inte heller på att avsikten var att döda någon och vad gäller det här med synnerligen grov misshandel är avsedd för betydligt värre fall än det här. Då kommer man ned på misshandel, alternativt grov misshandel. Sedan måste man avgöra vilket straffvärde det har och bedömer man att det har två år eller mindre kan man faktiskt få skyddstillsyn och det är det jag har pläderat för, säger Grönberg. 

Dom meddelas den 1 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Norlin