Monica: "Hos mig fanns ingen tvekan"

När hunden Gunwald blev skadad var alternativen att avliva honom eller amputera tassen. För Monica Berglund var valet enkelt.

– Jag tvekade aldrig.

19 april 2019 10:00

Monica Berglund gillar djur. Så pass att det hemma i huset finns en vattensköldpadda, ett gäng burfåglar, två katter och tre hundar. Men Gunwald, en pahlene, är den hon håller av mest.

– Han är en riktig glädjespridare. Han älskar allt och alla, säger hon.

Precis som andra hundägare i den här intervjuserien gjort så vittnar hon om att hunden gärna tar hand om en person som blivit sjuk.

– Han pussar och kramas, hoppar upp i sängen och försöker få dig att hålla modet uppe.

För drygt 1,5 år sedan blev Gunwald under en lek, trampad på tassen av familjens leonberger Beck på 60 kilo. Alternativen som fanns var att amputera Gunwalds tass eller att låta honom somna in. Monica Beglund säger att varken hon eller veterinären tvekade trots att Gunwald var nio år då det inträffade.

– Han var alldeles för pigg och livlig för att avlivas. Hos mig fanns ingen tvekan.

I dag har Gunwald en tassprotes. Just nu går den inte ha på utomhus då det är alldeles för halt. Så ibland får han bära den inomhus.

– Då dunkar han runt med den som en sjörövare. Han tycker det är extra roligt att springa när det låter och far då runt här.

Efter olyckan är Gunwald lite försiktig i sin lek med Beck. Han håller sig på en bits avstånd vilket han inte gör om det kommer en tik.

– Han är en riktig tjejtjusare, precis som Mikael Persbrandt. Gunwald är lite av en casanova, tror han är störst, bäst och vackrast.

Phalène, papillon och leonberger

Papillon och phalène är två varianter av samma hundras från Belgien och Frankrike. Den är en dvärghund och sällskapshund av dvärgspanieltyp. Papillon har stora upprättstående öron medan phalène har hängande. Phalène är den äldre varianten.Temperament: Tålig, energisk, intelligent, alert, glad, vänlig.

Leonbergern skapades på 1830-talet och 1840-talet genom korsning av sankt bernhardshund, svart-vit newfoundlandshund och pyrenéerhund.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus