Ministerns recept: Bättre utslussning

Skärpta straff och en bättre fungerande utslussning från anstalterna. Det är regeringens medicin för att få bukt med problemet återfall i brottslighet.

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, tror att en bättre utslussningsverksamhet från landets fängelser och skärpta straff kan minska antalet livsstilskriminella.

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, tror att en bättre utslussningsverksamhet från landets fängelser och skärpta straff kan minska antalet livsstilskriminella.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-05-10 18:00

Norrbottens Media träffar inrikes- och justitieministern under trygghetskonferensen Tryggare kan ingen vara i Luleå. Morgan Johansson (S) konstaterar att det finns brister i utslussningen från anstalterna efter en rättsprocess. När de kliver utanför murarna finns ingen väg in på den hederliga vägen.

– Det som det brister ofta är när man kommer ut och vill upphöra att begå brott, då finns det ingenstans att gå. Så utslussningen är den svaga länken. Där har vi lagt speciella uppdrag till kriminalvården att förbättra det tillsammans med kommunerna, säger Morgan Johansson till Norrbottens Media.

Enligt justitieministern vill regeringen även bygga ut den så kallade "exit-verksamheten", för dem som vill bryta med gängbrottsligheten.

Hur ska man komma till rätta med det här problemet?

– När det gäller kriminalvården så minskar återfall i brott. Det tror man inte, men det ser vi de sista tio åren. Jag tror att kriminalvården jobbar bättre nu än vad de gjorde tidigare.

Morgan Johansson (S) pekar även på den skärpta lagstiftningen mot grova våldsbrott. Och att det framöver ska bli lättare att häkta personer som fortsätter att köra påverkad och utan att ha rätt till det.

– De begår ofta andra brott.

Ministern lyfter även fram samverkan mellan polis, socialtjänster, skolor och Skatteverket. Ett arbete som i förlängningen kan leda livsstilskriminella på rätt väg.

– En del av dem kanske har barn som växer upp i den kriminella miljön. Där måste socialtjänsten gå in väldigt aktivt och i värsta fall omhänderta barnen. Men i vart fall jobba med öppna sociala insatser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om