Migrationsverket: "Åldern är inte avgörande"

De allra flesta afghanska medborgare som har hunnit fylla 18 år får utvisningsbeslut. Men enligt Migrationsverket är det inte åldern som avgör vem som får stanna.

11 november 2017 18:00

Ehsan Mohebi, 18, är orolig för att Migrationsverkets långa handläggningstider kommer att leda till utvisningsbeslut för hans del. Han var på intervju i våras och nu i höst fyllde han 18 år. Något beslut på sin asylansökan har han fortfarande inte fått och eftersom få vuxna afghanska män får uppehållstillstånd ser Ehsan sina chanser att få stanna i Sverige minska rejält.

"Det är inte åldern i sig som avgör om man får stanna, det som avgör är själva behovet att få skydd. Det vill säga om man har skäl för att få skydd för att man annars riskerar hot och förföljelse", skriver Migrationsverkets pressavdelning, efter att Norrbottens Media har lämnat in en fullmakt som gör att myndigheten får uttala sig i Ehsan Mohebis ärende. Migrationsverket beklagar att han har fått vänta ett halvår utan att ha fått beslut.

"Handläggningstiderna är mycket långa, särskilt för ensamkommande. Det är en följd av att 163 000 personer sökte skydd i Sverige 2015, varav 35 000 ensamkommande barn", uppger Migrationsverket.

Ehsan Mohebi säger till Norrbottens Media att hans handläggare vid två tillfällen har sagt att han kommer att få beslut innan 18-årsdagen och att han kommer att få permanent uppehållstillstånd. Men enligt Migrationsverket ges inga förhandsbesked.

"Vi kan inte se att hans handläggare vid något tillfälle har sagt något sådant", skriver pressavdelningen och hänvisar till en genomgång av hans asylansökan, asylutredningsprotokollet, korrespondens i ärendet och tjänsteanteckningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Kask