Äventyrsstigar i skogen är inte något nytt fenomen, Johanna Gramner har själv besökt några i andra kommuner i Sverige, däribland Sundsvall och Umeå.
- Mina barn har tyckt att de är jätteroliga. Första gången går vi tillsammans, sen kör de en gång till och till slut är det på tid, berättar hon.
Tanken med äventyrsstigarna är att de ska bidra till en ökad lust för utevistelse och rörelse. De som Johanna Gramner besökt och som hon gärna vill se i Luleå är utformade som små banor med strapatser efter vägen.
– Stigarna kan bestå av olika utmaningarna så som att klättra över stockar, dra sig över något med rep, linbanor och balansgång. Ju längre bana desto svårare utmaningar.
Materialet bör bestå av sånt som smälter in i naturen; stockar, stubbar, klippor, hampanät och spångar. De allra längsta banorna vill hon ska ha rastplatser med eldstad och bänkar.
– Här i Luleå har vi närhet till mycket natur. Alla stigar behöver nödvändigtvis inte vara på samma ställe men själv skulle jag gärna ha någon i Gammelstadsviken, där tycker jag det är fint.
Viktigt med äventyrsstigarna är att de även finns någon som är tillgängliga för alla, så att även dem med rullstol och barnvagn kan ta sig fram. En sidostig för dem som inte vill göra utmaningarna är ett måste.
– Ibland när man får gäster och ska visa upp Luleå så är det svårt att hitta något bra, det finns inte så mycket. Äventyrsstigar är något man kan göra med större sällskap också, även skolklasser kan nyttja dem. Att göra stigarna behöver heller inte kosta så mycket, de sköter sig ju nästan själva.