Mångmiljonsatsningar oroar länets fågelvänner

Norrbottens ornitologiska förening vädjar om hjälp inför kommande infrastrukturprojekt. "Vi behöver bli bättre inom juridik för att kunna bevara fågellivet", säger länsordförande Ulf Öhman.

Fågelskådning. Den forna landstingsdirektören Ulf Öhman är sedan tre år ordförande i Norrbottens Ornitologiska Förening. Nu efterlyser han juridisk kompetens för att kunna bevara fågellivet i norr.

Fågelskådning. Den forna landstingsdirektören Ulf Öhman är sedan tre år ordförande i Norrbottens Ornitologiska Förening. Nu efterlyser han juridisk kompetens för att kunna bevara fågellivet i norr.

Foto: Kurt Engström

Luleå2017-09-15 06:00

På fredagen tar ledningen för Sveriges ornitologiska föreningar fågelvägen till Luleå inför det första landsdelsmötet i Norrland.

Länsordförande Ulf Öhman deklarerar öppet sin agenda inför mötet.

– Vi står inför en unik situation i Sverige där en rad stora infrastrukturprojekt är på gång i Norrbotten. Jag tänker på dubbelspår på Malmbanan, Norrbotniabanan, muddringen för Malmporten och planerna på vindkraftsparker i Markbygden och på Hällberget utanför Överkalix. Vi behöver bygga upp kunskap för att kunna jobba vidare med fågelskyddet, säger Ulf Öhman.

Norrbottens ornitologiska förening bevakar en fjärdedel av Sveriges yta och har i dag cirka 400 medlemmar. Ett fåtal ägnar sig åt fågelskydd.

– I Norrbotten finns några fågelarter som vi är ensamma om i riket. Till exempel hyser vi den större delen av den svenska populationen av jaktfalkar. Här finns också Europas enda häckningsplats för fjällgås.

Innebär de stora investeringarna en fara för fågellivet?

– Det gäller att göra rätt från början av projekten. Vi delar gärna med oss av våra kunskaper. Det pågår till exempel diskussioner med LKAB om Malmbanan. Vi efterlyser en nationell satsning på miljöjuridiken som ger oss tillgång till juridisk kompetens. Vi är en ideell förening och vår motpart är ofta en skicklig juridisk byrå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!