Moderaterna fastställer sina region- och riksdagslistor på stämman den 25 november. Då får ombuden ta ställning till om länsordföranden och partistyrelseledamoten Linda Frohm ska vara nummer ett på riksdagslistan.

Stämman ska också besluta om riksdagslistan. Men där saknas, som vi tidigare har berättat, förslag på platserna ett till sex. Sex namn – Ellinor Sandlund, Karin Forsman, Anna Alriksson, Jonas Grafström, Mattias Karlsson och Stefan Sydberg – är föreslagna i toppen av listan, men nomineringskommittén lämnar inget förslag på rangordning.

– Sådana här omröstningar har genomförts i andra delar av Sverige, säger kommitténs sammankallande Per Tjärdalen.

Artikelbild

| Toppkandidat. Linda Frohm föreslås som nummer ett på Moderaternas regionlista.

Läs mer: M-kandidaterna presenteras

Att kommittén inte lämnar ett fullständigt förslag beror enligt Tjärdalen inte på oenighet. I stället handlar det om att kompensera för provvalet – som ställdes in efter misstankar om planerat valfusk – och öka ombudens makt på stämman.

– Provvalet har varit viktigt. Nu får man säga vad man tycker ändå, säger Linda Frohm.

Stämman kommer att fastställa ett namn i taget och det krävs en absolut majoritet för att en kandidat ska bli vald.

Artikelbild

| Toppkandidat. Linda Frohm föreslås som nummer ett på Moderaternas regionlista.

Under den här mandatperioden har Moderaterna ett riksdagsmandat på Norrbottensbänken. Målet är att ta tillbaka det mandat som förlorades i förra valet och ha minst två ledamöter efter 2018.

Framåt vill partiet även i regionfullmäktige. 2014 backade Moderaterna från 11,9 till 8,8 procent och partiet har just nu sex mandat. Med Linda Frohm som vallokomotiv och ny gruppledare vill Moderaterna öka ordentligt.

– Målet är att leda regionen efter valet, säger Linda Frohm.

Avgående riksdagsledamoten Krister Hammarbergh ville se Frohm kandidera till riksdagen. Det har hon sagt nej till för att i stället fokusera på regionen. Hur det blir med kommunpolitiken i Kalix vet hon inte.

– Jag har inte tagit ställning till det.

Varför satsar du på regionen och inte riksdagen?

– Av två skäl. Jag älskar Norrbotten och vill bo, leva och verka här. En annan del är att jag har många barn varav två är små. Vardagen är väldigt mycket värd.

Om stämman väljer Linda Frohm som förstanamn kommer hon att påbörja arbetet med att forma Moderaternas regionpolitik tillsammans med de andra toppkandidaterna och den nuvarande fullmäktigegruppen. Hon nämner vårdköer, regionens ekonomi och Norrbottens utveckling som några av de viktigaste områdena.

Klart är att Moderaterna går till val på egen hand.

– Men jag skulle extremt gärna vilja se en majoritet i regionen av allianspartier, det är ingen hemlighet.

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare. Är det aktuellt att samverka med dem?

– Nej, det är inget alternativ. Jag är inte redo att sälja min själ.