Luleås nya landmärke når nya höjder

45 meter ovanför marken arbetar snickaren Anders Sandberg på Luleås nya landmärke. ”I november kommer hyresgästerna att flytta in i kvarteret Hägern”, utlovar platschef Dan Lindbäck.

9 april 2019 05:30

Det handlar om fastighetsbolagets Galärens högsta och största satsning genom tiderna. I Luleås centrum kommer endast kyrktornet med sina 67 meter över marken att nå högre.

Över 300 miljoner kronor har investerats i bostadsprojektet på Västra Varvsgatan. Stadens nya landmärke får 15 våningsplan med totalt 116 hyresrätter. Lägenheterna är fördelade från ettor på 35 kvadratmeter till två exklusiva fyrarummare med etagévåning på minst 120 kvm.

Bygget har pågått snart i två år. För bara två veckor sedan kom taket på plats.

Under hela byggtiden har logistiken utgjort en återkommande problem för byggherren Selbergs, som varit tvungen till att utnyttja även altaner för upplag av tegel eller annat byggmaterial.

Även byggarbetet under två vintrar har inneburit en utmaning, men platschef Dan Lindbäck försäkrar att arbetet har förflutit utan allvarligare arbetsplatsolyckor. En anställd skadade en arm i samband med att en byggställning rasade.

– Det har varit tillbud, men inga allvarliga olyckor. Framför allt har arbetet tagit hårt på axlar och nackar. Luleås södra hamn är en blåsig plats. Hyresgästerna kommer att behöva sina inglasade balkonger, säger platschefen Dan Lindbäck och brister ut i skratt.

Till höghusets fasad har Galärens Marie Karlsson Tåhlin valt svartbränt tegel. Tegelstenarna muras för hand runt höghusets alla hörn och kompletteras av träinslag på balkongytor. Samtliga lägenheter kommer att få tillgång till inglasade balkonger eller uteplatser.

Samtal pågår med en icke-namngiven norrbottnisk konstnär som ska göra den konstnärliga utsmyckningen.

– Jag kan i det här läget inte säga mer än det kommer att bli något spektakulärt värdigt Luleås nya landmärke, understryker Marie Karlsson Tåhlin.

Den nionde september flyttar de första hyresgästerna in i Hägern 11. Det är Coop som öppnar en matbutik i markplanet.

– Det innebär förstås en utmaning att bygga ett 15-våningshus på en mataffär som vill ha så öppna lokalytor som möjligt, men vi har lyckats hitta en lösning, förklarar projektledaren Simon Sundström på Galären.

I november ska samtliga hyreslägenheter vara inflyttningsklara. Förhandlingar om hyresnivån startar senare i år.

– Det är inte möjligt att boka någon lägenhet än, men vår tanke är att det är först till kvarn som gäller, säger Marie Karlsson Tåhlin.

När Norrbottens-Kuriren besöker arbetsplatsen jobbar 64 byggnadsarbetare i de två huskropparna. Förutom höghuset byggs också två nya våningsplan på en intilliggande byggnad.

Fastigheten köptes av Galären för ett 10-tal år sedan. Den byggdes ursprungligen för Skogsstyrelsen, men har genom åren även inrymt Luleå Taxi, Sogeti, Moderna försäkringar samt Studentconsulting.

– Det var mycket 1960-tal i huset när vi tog över. Den hade direktverkande el och fönster som läckte energi. Nu river vi ut allt på våningsplanen. Planen är att flytta Galärens kontor hit. Vi har växt ur våra nuvarande lokaler på Lulsundsgatan, säger ägaren Gunnar Tåhlin.

Fastighetsbolaget tar över delar av byggnadens två nedre våningar. På plan tre byggs elva tvårumslägenheter. Högst upp i huset planeras för en konferensanläggning med relaxavdelning och kök.

De två huskropparna byggs enligt kraven för miljöbyggnad silver. Bland annat kommer solceller att placeras på taket i den lägre byggnaden.

Luleås högsta hus

1. Kyrktornet, centrum, 67 meter över marken.

2, Kompanivägen 21, Kronan, 16 våningar.

3. Kompanivägen 33, Kronan, 15 våningar.

3. Kv Hägern, centrum, 15 våningar.

5. Kompanivägen 35, Kronan, 13 våningar.

6. Kompanivägen 27, Kronan, 11 våningar.

7. Kompanivägen 29, Kronan, 11 våningar.

8. Kompanivägen 33, Kronan 11 våningar.

9 Smedjegatan 26 C, centrum, 11 våningar.

Källa: HSB/Lulebo/Galären

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!