Luleå Pride invigdes under fredagskvällen

En färgsprakande festival för kärleken invigdes med musik och med tal från bland annat kommunalrådet Lenita Ericson.

15 juni 2018 21:57

Under fredagskvällen invigdes årets upplaga av Luleå Pride. Stadsparken var återigen händelsernas centrum när det började samlas folk runt scenen och omkring de olika tälten som slagits upp för att fira inledningen av årets Pridefestival. Det var en tapper skara människor som var på plats för att delta på invigningen. Trots en mörkgrå himmel och några korta regnskurar var det gott om folk i parken för att se när Helena Carlsson, ordförande för RFSL i Luleå, klippte bandet och förklarade Luleå Pride 2018 som officiellt inlett.

Strax innan hade festivalen sparkats igång genom ett framträdande av Luleå-artisten Sucre, som rappade om allt från kärlek till sina rättigheter och sin syn på orättvisor i samhället. Därefter lämnades ordet över till kommunalrådet Lenita Ericson som skulle hålla tal och det blev ett känslosamt sådant. Kommunalrådet rördes nästan till tårar när hon talade om hur alla människor har lika stort värde och hur Luleå ska vara en plats för alla, oavsett hur man definerar sig själv eller sin sexualitet.

Linnea Wikman och Malin Tjernquist har kommit till Luleå från Skellefteå med deras lilla dotter Dagny för att vara med och fira på festivalen.

– Pride för mig betyder framförallt glädje, gemenskap och fest. Sen har man ju det som i bakhuvudet varför Pride finns och varför det fortfarande behövs så det är ju mycket allvar i det också. Men för mig är det ändå glädjen som står i fokus, säger Linnéa Wikman.

Invigningens konferencier Pernilla Hammargren presenterade efter klippningen av bandet artisten Tall Blonde och Stadsparken fylldes återigen av musik. Invigningen varade i ungefär fyra timmar och rundades av med musik från indie-popbandet Loving Embers strax innan 22.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Öhman