Lösning klar – sĂ„ ska Ebeneser rĂ€ddas

Efter sju sorger och Ă„tta bedrövelser – nu har Kulturföreningen Ebeneser hittat en lösning som man hoppas ska sĂ€kra driften av kulturcentrum.

Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser, hoppas att föreningens lösning ska godkÀnnas av kommunen. PÄ bild Àven Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig.

Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser, hoppas att föreningens lösning ska godkÀnnas av kommunen. PÄ bild Àven Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig.

Foto: Per Lundström

LuleÄ kommun2019-11-20 19:11

– Vi kommer att presentera en modell dĂ€r vi tar ansvar för hela verksamheten, sĂ€ger Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser.

FrÄgan har utretts en lÀngre tid. Föreningen har signalerat att den behöver fler ben att stÄ pÄ. Att exempelvis arrangera konferenser har dock stött pÄ hinder i kommunallagen, eftersom Ebeneser har subventioner i form av fullt betald hyra och verksamhetsstöd.

Nu  rundar man det hindret.

– Man kan sĂ€ga att vi Ă€r inspirerade av LuleĂ„ Hockey, sĂ€ger Sundström.

Modellen Àr densamma som en rad elitföreningar anvÀnder sig av. Det vill sÀga föreningen startar ett företag och delar upp verksamheten i tvÄ delar. En del drivs av den ideella föreningen, en annan del av företaget.

Enligt förslaget ska föreningen driva kulturverksamhet och projekt, medan företaget ansvarar för konferenser och kafé/restaurang. Verksamheten ska framöver betala hela hyran för fastigheten, i dag cirka 1,3 miljoner pÄ Ärsbasis. Kaféverksamheten ska upphandlas.

Kan det bli problem att hÄlla isÀr verksamheterna?

– Nej, det Ă€r ingen risk. Men vĂ„r önskan Ă€r att 2020 ska bli ett utvecklingsĂ„r och att vi sjösĂ€tter allt skarpt 2021, sĂ€ger Gunnar Sundström.

Föreningen ska trÀffa kultur- och fritidsförvaltningen pÄ torsdagen.

– Konstruktionen Ă€r vanlig nationellt. Jag har sett en skiss men vi behöver fĂ„ fler detaljer presenterade, sĂ€ger Roger Stenberg, avdelningschef vid förvaltningen.

2015 slog dÄvarande kulturnÀmnden fast att Ebenesers verksamhet ska vara inriktad mot barn och ungdomar, nÄgot som inte blivit fallet i nÄgon större omfattning sedan nystarten.

– En utmaning Ă€r att det finns relativt fĂ„ arrangörer i LuleĂ„ som vill skapa evenemang för unga. DĂ€r behöver man jobba hĂ„rdare, sĂ€ger Roger Stenberg.

– Det Ă€r inte sĂ„ att vi Ă€r emot arrangemang riktade mot ungdomar. Vi som paraplyorganisation Ă€r möjliggörare medan vĂ„ra 20 medlemsföreningar ska ta initiativet. Vi har ju bland annat Scratch, som Ă€r nog sĂ„ duktiga pĂ„ den biten. Vi kan ocksĂ„ ta det ansvaret men dĂ„ mĂ„ste det öronmĂ€rkas pengar för Ă€ndamĂ„let, sĂ€ger Gunnar Sundström.

Det hÄller inte kommunen med om.

– Det finns inga öronmĂ€rkta pengar. Det Ă€r befintlig budget som gĂ€ller. Vi har en press pĂ„ oss frĂ„n politiken att prioritera barn och unga och vi vill att föreningarna ska redovisa hur de jobbar med den biten, sĂ€ger Roger Stenberg.

LuleÄ Hockeys verksamhet Àr uppdelad. Elitverksamheten sköts i ett företag medan exempelvis ungdomsverksamheten tillhör den ideella föreningen.
LuleÄ Hockeys verksamhet Àr uppdelad. Elitverksamheten sköts i ett företag medan exempelvis ungdomsverksamheten tillhör den ideella föreningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!